Έχει γίνει πλέον θεσμός, οι πολίτες αυτού του κράτους να αιφνιδιάζονται κατά καιρούς από αποφάσεις είτε κυβερνητικές, είτε από παρερμηνείες και παράλογες απαιτήσεις γραφειοκρατών .
Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη ανακάλυψη σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας στα παραστατικά του προγράμματος ,από τους γραφειοκράτες -ελεγκτές του “εξοικονομώ-αυτονομώ”, που βάζουν ένα βουνό από εμπόδια στην τελική εκταμίευση προς τους ωφελούμενους του προγράμματος. Έτσι και πολλά προβλήματα δημιουργούνται, ατέλειωτες ανθρωποώρες σπαταλιούνται ,αλλά ταυτόχρονα δυσφημείται και ο νέος κύκλος του προγράμματος με όλα αυτά τα αχρείαστα εμπόδια που μπαίνουν ενώ η απογοήτευση στον κύκλο των μηχανικών είναι τεράστια .Πολλοί από τον κλάδο βλέπουν πλέον αρνητικά την συμμετοχή τους σε επόμενους κύκλους . Το πιο πιθανόν βέβαια όλη αυτή η ιστορία να ξεκίνησε από κάποιον καρεκλοκένταυρο γραφειοκράτη που τείνει όμως να παγιωθεί φέρνοντας σε απελπισία πολλούς ωφελούμενους και σε αμηχανία τους μηχανικούς τους. (σχετικό σημερινό δημοσίευμα https://www.stonisi.gr/…/zhtoyn-pisw-xrhmata-apo-to-eks…).
Ηδη από τις 8/10/2021 στείλαμε email στο help desk περιμένοντας ακόμη κάποια επίσημη απάντηση.
Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι το παρακάτω:
Χίος 8-10-2021
Αγαπητή/έ κυρία/κύριε.
Εχω πληροφορηθεί ότι κάποιοι συνάδελφοι μου έχουν να αντιμετωπίσουν κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στην φάση της εκταμίευσης (μετά την δεύτερη επιθεώρηση) το εξής πρόβλημα:
Παρά το ότι η απόφαση υπαγωγής αναφέρει συγκεκριμένα κονδύλια για κάθε παρέμβαση (για παράδειγμα στην συνημμένη στο μέιλ μου εικόνα)…
Σύστημα Α/Θ 9400 ευρώ.
Οι τιμές σαφέστατα είναι με ΦΠΑ. Οι ελεγκτές σε περίπτωση που είναι τιμολογημένη η παρέμβαση με 17% για την Χίο με το μειωμένο ΦΠΑ νήσων, υποχρεώνουν τον μηχανικό είτε να φροντίσει να αλλάξουν οι προμηθευτές το τιμολόγιο (στην συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή να τιμολογήσουν ως εξής: Τελείως αυθαίρετα θεωρούν ότι τα 9400 ευρώ έχουν υπολογιστεί με ΦΠΑ 24% και υποδεικνύουν να τιμολογηθεί η δαπάνη ως εξής: 9400 /1.24=7580.65 (καθαρή αξία και πί αυτής να προστεθεί ο ΦΠΑ 17% που ισχύει για τα νησιά.Δηλαδή η τελική τιμή να είναι 8869,35 ευρώ. Εναλλακτικά απαιτούν!!! από τους ωφελούμενους του προγράμματος να καταθέτουν με ίδια κεφάλαια την διαφορά 9400-8869,35 = 530,65 ευρώ σε περίπτωση που δεν αλλαχτεί το τιμολόγιο. Την ίδια απαίτηση έχουν και για τα ποσά των ενεργειακών επιθεωρήσεων και αδειών που απαιτούνται.
Αυτή η παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία καταστρατηγεί την εγκεκριμένη ήδη απόφαση υπαγωγής με τα εγκεκριμένα ποσά, η οποία πουθενά δεν αναφέρει ότι οι τιμες του προγράμματος έχουν υπολογισθεί με κάποιον από όλους τους ισχύοντες συντελεστές ΦΠΑ. Η σωστή και λογική ερμηνεία είναι ότι οι τιμές περιέχουν κάθε φορά τον ισχύοντα ΦΠΑ. Αλίμονο αν κατά την διάρκεια του προγράμματος άλλαζαν πχ με κυβερνητική απόφαση οι συντελεστές ακόμη και για την ευρύτερη Ελλάδα πχ το 24% και να μειώνονταν πχ στο 20% να γινόταν η ίδια διαδικασία με καταβολή ιδίων κεφαλαίων κλπ. Ακόμη και στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος ουδέποτε προέκυψε κάποιο τέτοιο θέμα.
Επίσης τελείως πάλι αυθαίρετα απαιτούν από προμηθευτές και μηχανικούς -συμβούλους κλπ να προσκομίζουν ανάμεσα σε άλλα δικαιολογητικά και υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής στην οποία να δηλώνουν ότι η περιοχή που εξασκούν το επάγγελμα τους έχει συντελεστή ΦΠΑ 17%.
Άλλωστε ο οδηγός του προγράμματος είναι σαφής , αναφέρει ότι οι τιμές εμπεριέχουν ΦΠΑ (ουδόλως αναφέρεται με ποιόν συντελεστή έχουν αυτές υπολογισθεί).Η μόνη ρητή αναφορά περί μείωσης ανωτάτων επιλέξιμων τιμών -και ίσως αυτή έχει παρερμηνευτεί είναι στην σελίδα 47 του οδηγού.(ακολουθεί το απόσπασμα από τον οδηγό):
Στα ανωτέρω όρια επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα. Εάν διαπιστωθεί ότι βάσει της παρ.1 του άρθρου 251 του Ν.4281 (ΦΕΚ 160Α/08.08.2014), οι προμηθευτές απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, τότε τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών που καθορίζονται στο παρόν Κεφάλαιο, θα μειώνονται κατά το αναλογούν ποσοστό (%) ΦΠΑ.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εκεί αναφέρεται η περίπτωση κατά την οποία κάποιος προμηθευτής ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ από την υποχρέωση δήλωσης και καταβολής φόρου.Ενισχύεται και από την διατύπωση του οδηγού αυτό που είναι μεν αυτονόητο αλλά για μερικούς ελεγκτές δεν είναι. Θα έλεγε εκεί ο οδηγός, ότι οι τιμές μειώνονται κατά 24% και δεν θα έκανε αναφορά για αναλογική μείωση.
Παρακαλώ σε περίπτωση που υπάρχει για το θέμα που σας ανέφερα κάποια οδηγία σχετική από το υπουργείο να μου την γνωστοποιήσετε .Να μου γνωστοποιήσετε επίσης οποιαδήποτε γραπτή εντολή υπάρχει από κάποιον αρμόδιο σχετικά με την λάθος ερμηνεία εις βάρος των νησιών.
Η απάντησή σας θα βοηθήσει να αποφευχθεί πολύς κόπος από πλευράς μελετητών αλλά και αχρείαστα έξοδα και ταλαιπωρία από πλευράς των ωφελουμένων του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση , σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο που θα αφιερώσετε για την απάντησή σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Καραβασίλης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ-Ενεργειακός επιθεωρητής