Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία πολλών ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τα οποία είδαν μονοψήφιο ή και, ακόμα, μηδενικό αριθμό εισακτέων να περνούν σε κάποια τμήματα τους. «Από τη στιγμή που νομοθετήθηκε η Ελάχιστη Βάση Επιλογής εμείς το περιμέναμε. Τι σημαίνει ΕΒΕ; Ένας μεγάλος κόφτης των υποψηφίων, που ήθελαν να περάσουν στα δημόσια πανεπιστήμια, έμμεσα για να σπουδάσουν σε ιδιωτικά κολλέγια με δίδακτρα» επισήμανε ο κ. Νίκος Ζάχαρης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Σάμος αλλάΖΕΙ», στην ραδιοφωνική εκπομπή «Στις 10 με τόνο» της Βιολέτας Τριπόδη στους 99,8 fm.

Τα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύουν στο Καρλόβασι έρχονται αντιμέτωπα με το φόβο εξαφάνισής τους με μόνο 201 φοιτητές και φοιτήτριες να περνούν έναντι των 950 θέσεων που προσφέρονται συνολικά. «Ξεπέρασε τις δυσοίωνες προβλέψεις. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχασε το 47% των θέσεων του. Στη Σάμος με 950 συνολικά θέσεις πέρασαν 201 και στα τρία τμήματα στο Καρλόβασι. Πέρασε μόνο το 21%. Δεν μπορεί η κυρία Κεραμέως να λέει ότι ενισχύει τη Σάμο και μετά βάζει την ΕΒΕ και περνάνε στο Μαθηματικό μόνο 6. Το Μαθηματικό είναι ένα αξιόλογο Τμήμα» ανέφερε ο κ. Ζάχαρης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κατέληξε στο ότι «η Κυβέρνηση υπονομεύει τα πανεπιστήμια. Αν το μέλλον είναι οι υπερδομές στα νησιά μας δεν μας αξίζει. Πρέπει να ξεσηκωθούμε».