ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι άνεργοι , οι απλήρωτοι εργαζόμενοι , οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες βιοπαλαιστές.

Η κατάργηση ενός μέτρου ελάχιστης αναγνώρισης της δυσμενούς θέσης των απομακρυσμένων νησιών, που κατακτήθηκε με τους αγώνες των νησιωτών και την αγωνιστική πρωτοβουλία του ΚΚΕ το 1990, δεν έλυσε βέβαια τα προβλήματα που συσσωρεύονται κατ’ εξακολούθηση από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ,  ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελούσε ωστόσο μια μικρή ανάσα.

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ όχι μόνο για να μην καταργηθεί το μέτρο, αλλά για να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 50% και να επεκταθεί σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

  • Να καταργηθεί εντελώς ο ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου.
  • Να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί.
  • Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού και τηλεφώνου.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια.
  • Να απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια.
  • Να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα σοβαρά προβλήματα στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

 

Τα νησιά μας ρημάζουν από την φοροληστεία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, την ανεργία, τα τεράστια προβλήματα στην Υγεία και την Παιδεία, τη στιγμή που πληρώνουμε 2,8 δισ. το χρόνο στο ΝΑΤΟ και δίνουμε άλλα 2,4 δισ. για τα F16 των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα μας και προκαλούν την προσφυγιά.

Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων Σάμου και Λέσβου για ταυτόχρονες κινητοποιήσεις  στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις 14 Νοέμβρη.

Είμαστε στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και στους αγώνες του για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής Ε.Ε και κυβέρνησης.