Παρουσία 8 Υπουργών, 80 Δήμαρχων από όλη την Ελλάδα και συνολικά 120 καταξιωμένων και διακεκριμένων ομιλητών (Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων κ.α.) πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαρτίου το 3ο Forum του Σ.Π.ΑΥ. με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη – Ανθεκτικές Πόλεις: Το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης» στο οποίο συμμετείχε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου συμμετείχε με ομιλία του στην θεματική ενότητα «Το Μεγάλο Στοίχηµα της Ανασυγκρότησης σε Περιοχές που ∆οκιµάστηκαν από Μεγάλες Φυσικές Καταστροφές».
Στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των μεγάλων καταστροφών που αυτή συνεπάγεται και που τις βιώνουμε όλο και πιο συχνά, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι έτοιμη και θωρακισμένη όσο το δυνατόν καλύτερα για την επόμενη φορά, που μακάρι να μην υπάρξει. Είναι επομένως πολύ σημαντική η ίδρυση του δικτύου πόλεων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία. Γι` αυτό είμαστε άλλωστε εδώ σήμερα. Για να συνυπογράψουμε την δημιουργία του δικτύου και να προχωρήσουμε σε κοινές και συντονισμένες δράσεις που θα αποβούν θετικές για όλους όσοι θα συμμετέχουμε. Έχουμε ανάγκη από την γνώση, τις καλές πρακτικές, την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και πάνω απ` όλα, όπως είπα, την συνεχή συνεργασία. Για να προλαμβάνουμε, να είμαστε σε ετοιμότητα και κυρίως να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις φυσικές καταστροφές».
Κατά τη διάρκεια του 3ου FORUMΣΠΑΥ 2024 γεννήθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων», το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Οι 91 Δήμαρχοι – Ιδρυτικά Μέλη του Ε.Δ.Α.Π., μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.