Σε δεύτερο χρόνο ο ανασχηματισμός και σε χρόνο που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος – Δεν μπαίνει κανένα νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση – Η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένονταν. Ίσως όχι άμεσα, αλλά αναμένονταν μετά το πρόσφατο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αλλά και την χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Τελικά οι πρώτες κινήσεις έγιναν το πρωί της Παρασκευής λίγο μετά τις 09:00.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του έδειξε πως αλλάζει σε έναν βαθμό η ανθρωπογεωγραφία στο Μέγαρο Μαξίμου και άνοιξε τον δρόμο για έναν ανασχηματισμό ο οποίος όπως όλα δείχνουν αναμένεται από τις αρχές του φθινοπώρου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν λίγη ώρα αργότερα πως οι «εσωτερικές ανακατατάξεις» δεν λογίζονται ως ανασχηματισμός και αυτός αναμένεται και θα γίνει, αλλά σε ώρα που θα επιλέξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αν και έχει προαναγγείλει αλλαγές, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Συνοπτικά, η αναβάθμιση του Χρήστου Τριαντόπουλου, από την θέση του Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών σε αυτήν του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές ήταν λογικό να επιφέρει και κάποιες ακόμη ανακατατάξεις εντός της κυβέρνησης. Στην οποία πάντως, αξίζει να σημειωθεί δεν μπαίνει κάποιο καινούργιο πρόσωπο, όπως τονίζουν με έμφαση, κυβερνητικές πηγές.

Τι άλλο αλλάζει στην κυβέρνηση

  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.
  • Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από τα παραπάνω φαίνεται πως το πρωθυπουργικό γραφείο έκρινε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλυφθεί η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, μιας και από την στιγμή της παραίτησης του Χρήστου Ταραντίλη, τα καθήκοντά του κάλυπτε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Έτσι επελέγη ένα πρόσωπο το οποίο θεωρείται σημαντικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας. Ο Ιωάννης Οικονόμου έχοντας περάσει από γενικός γραμματέας της ΔΑΠ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αφήνει την θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να πάρει στις πλάτες του την επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών επιλογών σε ένα φθινόπωρο που αναμένεται να είναι θερμό από πλευράς πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στα «συν» του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου είναι και το τεχνικρατικό του προφίλ το οποίο στο κυβερνητικό επιτελείο προκρίνουν πως θα «ταιριάξει» με τον ρόλο που του έχει ανατεθεί και θα συνδυαστεί με το γεγονός πως ο κ. Οικονόμου λογίζεται ως «σάρκα από την σάρκα» της παράταξης.

Το νέο σχήμα στο Μαξίμου: Δύο υπουργοί Επικρατείας και δύο υφυπουργοί

Οι δύο Υπουργοί Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίζεται σε Υπουργό από τον Πρωθυπουργό σε ένδειξη αναγνώρισης, όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, για την αποτελεσματικότητα στο έργο του.

Οι δύο Υφυπουργοί Επικρατείας:  Γιάννης Οικονόμου και Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που έτρεξε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής.

Ο Γιάννης Οικονόμου – ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Αποτελεί κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και έχει υπάρξει γραμματέας της ΔΑΠ καθώς και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Είχε συνεργαστεί τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ευρύ πεδίο γνώσεων, έχει τελειώσει Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία.

Η μέχρι σήμερα εκτελούσα χρέη Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη, μη κομματικό πρόσωπο, δεν είχε οριστεί επίσημα εκπρόσωπος και κλήθηκε μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου ένα δύσκολο εξάμηνο με απανωτές κρίσεις.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι ένα υπουργείο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ένα χαρτοφυλάκιο που γνωρίζει.