Ανακοινώθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας/Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου τα αεροδρόμια όπου θα μετασταθμεύουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση και όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου (31/10/2019) δεν περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο της Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος», όπου τουλάχιστον εδώ και αρκετά χρόνια μεταστάθμευαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Λόγω όμως των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως γερασμένα αεροπλάνα, έλλειψη ανταλλακτικών, οικονομικής κρίσης, αποφασίσθηκε η μη στάθμευση πυροσβεστικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Σάμου.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που έχει ήδη κάνει πρόβλεψη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Σάμος διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα και έμπειρα εθελοντικά κλιμάκια, αλλά μόνο αυτοί οι «γενναίοι» όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, δεν αρκούν. Χρειάζεται και η απαραίτητη προσοχή απ’ όλους μας. Η κάθε πυρκαγιά πρέπει να «χτυπηθεί» στο πρώτο εικοσάλεπτο, όταν εκδηλωθεί. Μετά όλα είναι δύσκολα, αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι πλέον κατάλληλες. Με τη μη ύπαρξη πυροσβεστικών αεροπλάνων, η κατάσταση δυσκολεύει και πρέπει όλοι μας να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν μέσα από το ρεπορτάζ, οι τεχνικοί αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε ν’ αποκατασταθούν μακροχρόνιες βλάβες και ορισμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε ακινησία να μετασταθμεύσουν και σε άλλα αεροδρόμια για την αντιπυρική περίοδο 2019.

Αντιπυρική Περίοδος 2019

Από 1η Μαΐου 2019 ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 31 Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν στα ακόλουθα αεροδρόμια:

CL-415 : 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας

CL-215 : 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

PZL : 120 ΠΕΑ/ Αεροπορική Βάση Καλαμάτας

124 ΠΒΕ/ Αεροπορική Βάση Τρίπολης

Αεροδρόμιο Λαμίας

FOB Aktion

Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης

Αεροδρόμιο Κέρκυρας

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς

Η διασπορά των δυνάμεων ξεκίνησε την Τετάρτη 5 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω:

Κάλυψη όλου του Ελλαδικού χώρου

Επιδόσεις αεροσκαφών

Τοποθέτηση από το ΠΣ των ενοικιαζόμενων Ελικοπτέρων

Η διάταξη των αεροσκαφών μπορεί να αλλάξει λόγω:

Καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο που επιχειρούν

Αναγκαιότητα μετώπου φωτιάς

Ο επιχειρησιακός έλεγχος και η διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων γίνεται από το ΠΣ.

Αντισμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Γκουμάτσης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

πηγη: Samos today