Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο βουλευτής Σάμου και καθηγητής καρδιολογίας, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ο κ Στεφανάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στον επιστημονικό κόσμο για την εύρεση λύσεων και εμβολίου για τον Covid-19, που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με χιλιάδες θανάτους και ασθενείς.

«Γίνεται παγκόσμια μία μεγάλη προσπάθεια, ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί και να κατασκευαστεί και το εμβόλιο, το οποίο ενδεχομένως θα αργήσει λίγο, αλλά κυρίως φάρμακα δραστικά που θα προστατεύουν τους ασθενείς από τις επιπλοκές, οι οποίες πολλές φορές δυστυχώς είναι θανατηφόρες».

Η κολχικίνη είναι ένα παλιό φάρμακο 100 ετών  τόνισε ο καθηγητής με μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που χρησιμοποιείται ευρέως στα καρδιολογικά προβλήματα, υπάρχουν ελπίδες ότι θα βοηθήσει στις καρδιακές ανωμαλίες που παρουσιάζονται από τον Covid-19.

Να σημειώσουμε ότι  επικεφαλής  της  ερευνητικής ομάδας  που αποτελείται από   50  διακεκριμένους επιστήμονες  είναι ο  καθηγητής καρδιολογίας του ΕΚΠΑ  Σπύρος Δευτεραίος και ο επιβλέπων είναι ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Οι πενήντα ερευνητές από όλο τον κόσμο ασχολούνται αυτή την στιγμή για να εξετάσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες σε περίπτωση Covid-19, όμως πάντα όλα κάτω από την επιτήρηση και σύσταση γιατρού. Η καμπύλη ανόδου είναι πολύ καλύτερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως ποτέ δεν μπορεί να πει κάτι κάποιος με βεβαιότητα της εξέλιξης του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 10ετία, οι Σ. Δευτεραίος, Χ. Στεφανάδης και M.Cleman (από το Yale University), επεξέτειναν τις ενδείξεις και χρησιμοποίησαν την κολχικίνη με επιτυχία στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου και στην αντιμετώπιση της επαναστένωσης των stent, δημοσιεύοντάς ερευνητικά αποτελέσματα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά.