«Η Σάμος περνάει μία κορυφαία κρίση, ίσως από τις μεγαλύτερες μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επαναστάσεις στην ιστορία της και αναφέρομαι στο μεταναστευτικό το οποίο πνίγει το νησί, στραγγαλίζει τους κατοίκους, χάνουν το ζωτικό τους χώρο, στην υγεία τεράστια προβλήματα. Επομένως χρειάζεται σε αυτή τη φάση να υπάρχει ενότητα, αυτό που λέει ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη χώρα, για τη Σάμο, είναι πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη. Και εννοώ να υπάρχουν από κοινού οι Βαθιώτες, Καρλοβασίτες και ούτω καθεξής. Πιστεύω ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της για το προσφυγικό. Πράγματι 7.000 μετανάστες-πρόσφυγες δημιουργούν αυτό το τεράστιο πρόβλημα για το οποίο οι κάτοικοι χάνουν τον ζωτικό τους χώρο, με όλα τα επακόλουθα. Ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρακολουθεί τα γεγονότα εκ του μακρόθεν, συμπάσχει αλλά δεν πάσχει, στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Η απόφαση της κυβέρνησης η οποία υλοποιείται άμεσα, είναι η άμεση μεταφορά προσφύγων-μεταναστών από το νησί. Σε επικοινωνία άμεση με τον υπεύθυνο Υπουργό τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου και επανέλαβε τη δέσμευση που είχε κάνει σε μας, ότι θα έχει αποσυμφορηθεί το νησί. Αύριο το απόγευμα 4-5 η ώρα θα έρθει ναυλωμένο πλοίο και θα πάρει 740 μετανάστες, την Πέμπτη θα πάρει άλλους 300, οπότε ξεπερνάμε τους 1.000, άλλοι 100 που έφυγαν με το πλοίο της γραμμής χθες. Νομίζω ότι δίνεται μια ανάσα αλλά βέβαια το να φύγουν 1.000-1.200 δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου κατά τις δεσμεύσεις της κυβερνήσεως.

Επεξεργάζεται το Υπουργείο άμεσα ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περάσει μέχρι τέλος του μηνός από την Ελληνική Βουλή που καθορίζει πολλά πράγματα και τα επαναφέρει στην σωστή τους διάσταση και κατεύθυνση».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται στις Μ.Κ.Ο, στην ταχεία τακτοποίηση των προσφύγων και σε άλλες παραμέτρους του προσφυγικού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών και διαφορετικής μεταχείρισης των μεταναστών.

Αυτό που προσπαθεί ο αρμόδιος Υπουργός να κατευνάσει, είναι το φόβο άλλων περιοχών ότι θα μετατραπούν σε μια νέα Μόρια ή Βαθύ.

00ApenantiKYT

«Το θέμα του μεταναστευτικού παρέσυρε και άλλα θέματα, το θέμα της υγείας. Υπήρχε ένα νοσοκομείο το οποίο ίσα – ίσα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νησιού και του Νομού. Με την πληθώρα των εισερχόμενων προσφύγων-μεταναστών, το σύστημα τείνει να καταρρεύσει. Βλέπουμε γιατρούς να παραιτούνται λόγω φόρτου εργασίας, βλέπουμε τους κατοίκους να παραπονούνται ότι δεν τυγχάνουν της ανάλογης νοσηλείας, δημιουργώντας μια επιπρόσθετη επιβάρυνση στην ψυχολογία και ουσιαστική επιβάρυνση στον πληθυσμό. Στο θέμα της υγείας ο Υπουργός είναι άμεσα γνώστης για το τι γίνεται και τι χρειάζεται. Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια ξέρει τα προβλήματα τα οποία άμεσα θα τα αντιμετωπίσει».

Ήδη στο θέμα των παιδιάτρων δόθηκε προσωρινή λύση με εκ περιτροπής γιατρούς στο Νοσοκομείο, ενώ θα γίνουν προσλήψεις και όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Δεν ισχύει , όπως δήλωσε ο κ. Στεφανάδης ότι θα υποβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου.

Μπαίνουν σε μία σειρά θέματα όπως ο πολιτισμός, το χωροταξικό, συγκοινωνίες και στις υπηρεσίες προς τους πολίτες και έργα υποδομής όπως ο βιολογικός.

00Stefanadis02

«Το νέο ΚΥΤ θα γίνει, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που υπάρχει στον ιστό της πόλης. Θα κλείσει το κέντρο στο Βαθύ και θα αποδοθεί στον Δήμο σε βάθος χρόνου ορατό. Το νέο κέντρο θα είναι ελεγχόμενο, είναι αρκετά μακριά από την περίμετρο της πόλης των Μυτιληνιών, οπότε δεν πρέπει να φοβούνται οι κάτοικοι εκεί ότι θα γίνει κάτι ανάλογο».

Για το θέμα των μεταθέσεων των αστυνομικών, μπήκε ένα πρόγραμμα στο να έρθουν 20 αστυνομικοί να κάνουν πεζές περιπολίες στην πόλη.