Στην  πρωινή εκπομπή του 2000 FM « Στις 10 με τόνο» φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές  Χρήστος Τριαντόπουλος, με βασικό θέμα την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020 στην Σάμο.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε αρχικά  στις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με την στεγαστική συνδρομή  μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία έχει δοθεί σε  306  ΑΦΜ της Σάμου  και μεταφράζεται σε 2,3 εκ. ευρώ.

Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 17 Φλεβάρη  ενώ  η επόμενη θα γίνει στα τέλη της άλλης εβδομάδας καθώς έπρεπε  να γίνουν κάποιες διορθώσεις σε δικαιολογητικά δικαιούχων.

Η τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε  να περιλαμβάνει μεγαλύτερα ποσά αποζημίωσης  από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής ήταν ένα από τα θετικά βήματα όπως σημείωσε ο υφυπουργός ενώ διευκρίνισε ότι η στεγαστική συνδρομή θα καλύπτει περισσότερα από ένα κτίρια,  αρκεί να μην υπερβαίνουν και τα δύο τα 150 τμ.

Για τους επιχειρηματίες που δεν έχουν λάβει την δεύτερη δόση της αποζημίωσης είπε ότι θα υπάρξει μέριμνα για τους λόγους τυχόν καθυστερήσεων που οφείλονται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης ενημέρωσε  ότι υπάρχει στοχευμένη επικοινωνία με το Επιμελητήριο για να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα οι πληγείσες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα γνωστοποίησε  ότι βρέθηκε ο τρόπος ώστε μέσω ειδικής πλατφόρμας να αποζημιωθούν και οι επαγγελματίες που έχουν αναγκαστεί λόγω του σεισμού να μεταστεγάσουν την επιχείρηση τους ενώ θα υπάρξει λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον τρόπο αποζημίωσης των κατοίκων του Καρλοβάσου που γειτνιάζουν με τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοίμησης Της Θεοτόκου.

Για τις καθυστερήσεις που οφείλονται στην υποστελέχωση της ΔΑΕΦΚ  αλλά και στον τρόπο της  λειτουργίας της υπηρεσίας(αποστολή φυσικού φακέλου  και όχι με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) ο υφυπουργός τόνισε ότι  θα  υπάρξει σχετική μέριμνα για το θέμα ενώ θα ζητηθεί από το κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ  να πραγματοποιήσει επιπλέον σεμινάρια στους μηχανικούς του ΤΕΕ Σάμου ώστε να μην υπάρχουν λάθη  στην σύνταξη των φακέλων και καθυστερούν οι εκδόσεις αδειών. Δεν υπήρξε καμία αναφορά η δέσμευση για πρόσληψη προσωπικού στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Όσον αφορά  το θέμα των εκκλησιών ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι υπάρχει

δρομολόγηση έκτακτης χρηματοδότησης για τους εκκλησιαστικούς ναούς.

Τέλος ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί σε λίγες ημέρες την Σάμο για να συναντήσει από κοντά τους φορείς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ σημείωσε ότι έχει συνεχή επικοινωνία με τον Βουλευτή του Νομού Χριστόδουλο Στεφανάδη για την προώθηση των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.