Συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο Βουλευτής Σάμου καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης με αφορμή την συμπλήρωση των τριών χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Στεφανάδης τόνισε ότι η Σάμος γνώρισε αυτά τα τρία χρόνια μία εξωστρέφεια ενώ το νησί επισκέφτηκε τρεις φορές ο  πρωθυπουργός και  τουλάχιστον δέκα υπουργοί.

“Σε μία δύσκολη στιγμή όπως  αυτή του φονικού σεισμού η Σάμος έγινε γνωστή στην κεντρική εξουσία” τόνισε με έμφαση λέγοντας ότι το νησί  θα ζήσει μια αναγέννηση την οποία  βιώσει και η επόμενη γενιά.

Αναφορικά με τις  πρωτοβουλίες που ο ίδιος ανέλαβε καθ όλη τη διάρκεια της τριετούς θητείας του ως βουλευτής  μίλησε για την προσπάθεια να αλλάξει το χωροταξικό στην Σάμο, χαρακτηρίζοντας ευτυχή συγκυρία την γνωριμία του με τον αρμόδιο υφυπουργό χωροταξίας Νίκο Ταγαρά καθώς ήδη πιστώθηκαν τα χρήματα για την σχετική μελέτη που θα αλλάξει το χωρικό σχεδιασμό του νησιού.

 

Ο  βουλευτής τόνισε “ότι πρέπει πάση θυσία το συγκεκριμένο έργο που αφορά σε όλο το νομό να αποσυνδεθεί από πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα  που θα προκαλέσουν εμπλοκή και καθυστερήσεις”.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον καταστροφικό σεισμό και στην στήριξη της κυβέρνησης με 126 εκ. ευρώ  χαρακτηρίζοντας το ποσό μεγάλο αν λάβει κανείς υπόψην του είπε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Εξήρε την συμβολή της Περιφέρειας στην αποκατάσταση των ζημιών κυρίως στις λιμενικές εγκαταστάσεις και στο οδικό δίκτυο.  Παραδέχτηκε ωστόσο τις μεγάλες καθυστερήσεις  στην απόδοση των χρημάτων για την επιδότηση των ενοικίων αλλά και στην έκδοση αδειών λέγοντας ότι ” η κεντρική εξουσία προσπαθεί αλλά υπάρχει πρόβλημα  με τις υπηρεσίες και τη δημόσια διοίκηση. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών μέσω της ΔΑΕΦΚ” συμπλήρωσε.

Στον τομέα της υγείας αναγνώρισε τις ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό  τις οποίες απέδωσε στην μετανάστευση νέων γιατρών τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και στην έλλειψη του ενδιαφέροντος των γιατρών να υπηρετήσουν στην περιφέρεια λόγω και των περικοπών στους μισθούς, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα. Τόνισε την σημασία της δημιουργίας του αιμοδυναμικού τμήματος στο Νοσοκομείο της Σάμου καθώς θα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου, πάθηση που  αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου. Ήδη ανέφερε έχει εγκριθεί η σχετική μελέτη  από το υπουργείο οικονομικών.

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός της λειτουργίας του  αναβαθμισμένου όπως είπε Κ.Υ Σάμου, το οποίο ενισχύθηκε με γιατρούς ειδικοτήτων που κάλυψαν μεγάλες ανάγκες των ασφαλισμένων.

Αναφορικά με την μετακίνηση της αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο της Ικαρίας είπε ότι έπρεπε να βοηθηθεί  το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα που παραμένει επί μήνες χωρίς αναισθησιολόγο μόνιμο και καλύπτεται από ιατρό με σύμβαση έργου ( μπλοκάκι). Τόνισε ότι στο Νοσοκομείο της Ικαρίας λειτούργησε μετά από χρόνια ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού που καλύπτει τέσσερις ασθενείς ενώ καταβάλετε προσπάθεια να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να διπλασιαστεί ο αριθμός των νεφροπαθών που θα μπορούν να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης  τύπου μίλησε για την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το κλείσιμο του ΚΥΤ της Σάμου και της  φύλαξης των συνόρων που έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές. “Το έργο αυτό το πιστώνεται στη Ν.Δ” τόνισε με έμφαση.

Στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων στάθηκε επίσης ο κ. Στεφανάδης χαρακτηρίζοντας θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την έκδοση της samos pass. Ωστόσο παραδέχτηκε το πρόβλημα της αύξησης των ακτοπλοϊκών  εισιτηρίων  λέγοντας ότι η μόνη λύση είναι η επιδότηση των δρομολογίων καθώς οι πλοιοκτήτες δηλώνουν ότι ο τριπλασιασμός στις τιμές των καυσίμων δημιουργούν παθητικό στις εταιρείες τους.

Αναφορικά με το Υπουργείο Ναυτιλίας είπε ότι στο επόμενο ΕΣΠΑ  θα ενταχθούν έργα για τα λιμάνια Ικαρίας και Φούρνων.

Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας της Σάμου, το αποχετευτικό δίκτυο, είπε ότι έχει πιστωθεί το ποσό του 1,7 εκ.ευρώ που θα αξιοποιήσει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Ο βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης  αναφέρθηκε επίσης στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι είναι εξοργιστικές οι δηλώσεις και οι απαιτήσεις του  για το νομό της Σάμου όταν  ποτέ δεν επετράπη σε Τούρκο να πατήσει στο νησί.

Σχολίασε επίσης την επίσκεψη του πρόεδρου της Αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Σάμο και Ικαρία λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καθόλου αυτοκριτική στα χρόνια  διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αναλώθηκε μόνο σε κατηγορίες κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη.

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κέντρο που θα προβάλλει τον πολιτισμό και την έρευνα στην Σάμο διαψεύδοντας για άλλη μία φορά ότι το Ινστιτούτο Μακροζωίας του οποίου είναι πρόεδρος απέσυρε το ενδιαφέρον του να προσφέρει στην έρευνα τονίζοντας ότι όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα έχουν τη θέση που τους ανήκει στο Επικούρειο ενώ το Ινστιτούτο θα φιλοξενεί κάποια συνέδρια χωρίς όμως να οικειοποιηθεί του χώρου που ανήκει σε όλον τον Νομό όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ενημέρωσε δε ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο στο Επικούρειο με θέμα ¨Γυναίκα- Υγεία- Κοινωνία”.

 

Τέλος ο Βουλευτής Σάμου κ. Στεφανάδης αφού ευχαρίστησε τα ΜΜΕ του νησιού αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πανουράκη που παρευρέθηκαν στην συνέντευξη  δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές όταν αυτές προκηρυχθούν