Βραδιά φορτωμένη μνήμες από το παρελθόν, από τη βασανισμένη ιστορία ανθρώπων που η ζωή τους έμελλε να χτυπηθεί από την ανίατη κάποτε λέπρα, ζωντάνεψε με φωνές και μουσικές στη βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου της Έλενας Χουσνή με τον τίτλο του βγαλμένο από τον Μεσαίωνα: «Καταραμένες Πολιτείες», όπως αποκαλούνταν εκείνη την περίοδο τα μέρη που συγκεντρώνονταν οι λεπροί.

Οι βιβλιόφιλοι, και όχι μόνο, έφτασαν κατά δεκάδες το βράδυ του Σαββάτου, 23 Ιουνίου, στον χώρο που στέκει από το 1896 το Λεπροκομείο Σάμου στο Καρλόβασι, στην περιοχή του Ξηρόκαμπου (εγκαινιάσθηκε επί Ηγεμονίας της Σάμου 1834-1912 και υπήρξε το πρώτο στον ελλαδικό χώρο με αυτό της Σπιναλόγκας να ακολουθεί το 1903). Ο φυσικός χώρος που ενέπνευσε τη συγγραφέα να αποδώσει με την πένα της ιστορίες ανθρώπων που ζούσαν σε ένα διαφορετικό κόσμο, ανθρώπων που κατόρθωναν το μαγικό, να μετατρέπουν το «σκοτάδι» σε φως λαμπερό!

Με «σκηνικό» το κτήριο του Λεπροκομείου, ακριβώς στο κέντρο του κτίσματος, είχε στηθεί η παρουσίαση του βιβλίου την οποία ανέλαβαν, με τη σειρά που πήραν το λόγο, οι: Λουκάς Τζόγιας, συγγραφέας, Έρη Ρίτσου, συγγραφέας, Ελευθερία Ράπτου, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κριτικός θεάτρου, Γιάννης Χουτόπουλος, εκδότης (εκδόσεις «Κύφαντα»), ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Σβαρνιάς. Η Έλενα Χουσνή έκλεισε την παρουσίαση μοιράζοντας τα λόγια της για την έμπνευση του βιβλίου, τον χώρο του Λεπροκομείου και τους υπέροχους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα της βοηθώντας τη, με κάθε τρόπο, για τη δυνατότητα επαφής με ανθρώπους που υπήρξαν μάρτυρες εκείνης της περιόδου. Την έναρξη της βραδιάς και τον επίλογό της, είχε αναλάβει ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Σταύρος Μιχαλόπουλος ντύνοντας μουσικά, με ιδιαίτερη ευαισθησία, την εκδήλωση.

Η κορυφαία στιγμή της βραδιάς, που σκόρπισε συγκίνηση, ήρθε από δύο υπέροχες κυρίες του Καρλοβάσου, που κοσμούν το εξώφυλλο του βιβλίου. Πρόκειται για τις κυρίες Κατίνα Χουβαρδά – Πατσιμά και Ευαγγελία Πρατσινάκη – Κουτελιά οι οποίες χάρισαν στο κοινό 2 τραγούδια, από αυτά που τραγουδούσαν στους ασθενείς του Λεπροκομείου, όταν γεμάτες νεανικό ενθουσιασμό επισκέπτονταν το κτήριο όπου με κιθάρα και μαντολίνο διασκέδαζαν τους ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί να περνούν τη ζωή τους απομονωμένοι.

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι τραβηγμένη, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, από το εσωτερικό του κτηρίου.

 

Το βιβλίο «Καταραμένες Πολιτείες» από τις εκδόσεις «Κύφαντα» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Σάμου και στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας («Πολιτεία», «Πρωτοπορία» κλπ).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Σάμου Δ. Σεβαστάκης, οι αντιδήμαρχοι Πάρις Παπαγεωργίου και Τάσος Καλατζής, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ  Άνυ Ανδρεάδου και πλήθος κόσμου.

 

 

πηγη: Σαμιακό Βήμα