Στο σημαντικό συνέδριο για την γαλάζια οικονομία  και τη νησιωτικότητα  αναφέρεται ο Βουλευτής του Νομού  Καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης  σε σχετικό δελτίο τύπου  τονίζοντας:
“Σήμερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης στήριξης της Σάμου από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διενεργήθηκε μια μεγάλη συνεδριακή εκδήλωση με θέμα “Νησιωτικότητα και Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία” η οποία διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ κ Ευσέβιος,
κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες όπως ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. ΜανώληςΚουτουλάκης
( ο οποίος ήταν και διοργανωτής), ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου κ. Δ. Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κα Ο. Αναστασοπούλου και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κα Νίκη Δανδόλου καθώς επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Β. Πανουράκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γ. Στάντζος, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Α. Λυμπέρης και ο Δήμαρχος Φούρνων κ. Δ. Καρύδης.
Επιπρόσθετα, συμμετείχε πλειάδα διακεκριμένων πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο συνέδριο συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τη “Γαλάζια Ανάπτυξη” ειδικά για τη Σάμο και ειδικότερα θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ, την τουριστική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των λιμένων και των μαρίνων κ.α.
Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό που το συνέδριο αυτό έγινε στο μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου.
Είναι γνωστό ότι η Σάμος από την αρχαιότητα ήταν μεγάλο ναυτικό και ναυπηγικό κέντρο του Αιγαίου. Από τη σαμιακή Πεύκη, κορυφαίοι ξυλομαραγκοί ναυπήγησαν μοναδικά σκαριά που ακόμη και σήμερα οργώνουν το Αιγαίο.
Η ναυπηγική τέχνη της Σάμου είναι σε παρακμή.
Ένας από τους σκοπούς του συνεδρίου είναι και η αναβίωση της ξυλοναυπηγικής ούτως ώστε αυτή η παράδοση που έρχεται από τον 5 ο αιώνα π. Χ. να συνεχίζει να υπάρχει”.