Λίγο  πριν τις τρεις το μεσημέρι χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τα 11 προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν μαθήματα στη Δομή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων ( ΔΥΕΠ)  στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών , του Εργατικού Κέντρου, των γυναικείων Συλλόγωντου νησιού, οι προϊστάμενοι της Α΄βάθμιας και β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τα παιδιά που συνόδευαν οι γονείς τους. Τα  παιδιά μπήκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου όπου εκπαιδευτικοί τους μοίρασαν τσάντες με σχολικά.

Συνολικά τα παιδιά που θα φοιτούν στο τμήμα ΔΥΕΠ θα είναι 14 αλλά σήμερα ο πατέρας τριών παιδιών  περνούσε συνέντευξη στην υπηρεσία ασύλου και έτσι παρευρέθηκαν μόνο τα 11. Να σημειώσουμε ότι άλλα 14 παιδιά που μένουν στο ΚΥΤ  Σάμου φοιτούν στο άλλο ΔΥΕΠ του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Σάμου από τις 7 Φλεβάρη.

Ωστόσο να σημειώσουμε ότι από τους 150 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος μόνο τα 20 πήγαν σήμερα στο σχολείο καθώς σε έκτακτη  συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου αποφάσισαν τα παιδιά τους να απέχουν από τα μαθήματα από την Τρίτη 5 Μαρτίου ως την Παρασκευή 8 Μαρτίου καθώς αντιδρούν για τις συνθήκες υγιεινής που υπάρχουν στο ΚΥΤ  και ζητούν να υπάρχει πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς να μένει κανένα παιδί στις σκηνές.

Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη 7 Μαρτίου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και καλεί όλους τους αντίστοιχους συλλόγους του νησιού να παρευρεθούν.

Συγκεκριμένα οι γονείς  λένε:

 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, για όσο χρονικό διάστημα τα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στο νησί μας.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΟΝΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ) ΜΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΑ ΨΗΦΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΩΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ.

Tέλος να υπενθυμήσουμε ότι μένει να ξεκινήσει η λειτουργία ΔΥΕΠ και στο  2ο γυμνάσιο Σάμου  και έτσι ολοκληρώνεται σε όλη την Ελλάδα η λειτουργία των Δομών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες καθώς η Σάμος είναι το τελευταίο νησί που έχει HOT – SPOT  και δε διέθετε ΔΥΕΠ.