Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος, «Είναι η απαρχή ενός μεγάλου, ιστορικού, εμβληματικού έργου, που προσδιορίζει την εξέλιξη του νησιού εδώ και δεκαετίες. Μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες είμαστε μέσα στο ΞΕΝΙΑ. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, τη χαρά μου, την ικανοποίηση μου, τα διαφορετικά στάδια συναισθημάτων, γιατί ακριβώς μια δέσμευση που είχαμε να αρχίσουμε την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου πραγματοποιείται σιγά- σιγά, με λογική, με συνέπεια αλλά με προγραμματισμό και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Οι ευχαριστίες μου στην εταιρεία ΡΟΜΒΟΣ ΑΕ, που ήταν αλλά και είναι η ανάδοχος του έργου, είναι συγκεκριμένες και από περιεχόμενο υπό την έννοια της αξιοπιστίας που εκπέμπουν στα μείζονα έργα που κάνουν σε όλη την Ελλάδα, με απαρχή την Κρήτη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω δημόσια την κα Πολυχρονιάδου, η οποία επί μήνες συνεισφέρει με την επιστημονική της κατάρτιση, με την υψηλή της λεπτομερειακή ικανότητα προσδιορισμού των πάντων. Να υπενθυμίσω μόνο ότι οι μελέτες μας ήταν πάνω από 29 κιλά, που πήγαν στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ομόφωνη έγκριση και απόφαση που εκδόθηκε. Ευχαριστώ τις υπηρεσίες του Δήμου που εμπνεύστηκαν από αυτό το έργο, που το ακολούθησαν, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τους εξωτερικούς συνεργάτες που ανταποκρίθηκαν πλήρως στο να είμαστε εδώ πέρα σήμερα. Ήταν μια υπόσχεση ηθικού περιεχομένου που είχα δώσει και σε δικούς μου ανθρώπους, αν ποτέ τα πράγματα μπορέσουν να έρθουν όπως ήρθαν, να κάνω κάτι για το ΞΕΝΙΑ. Το έργο θα προχωρήσει σωστά, με συνέπεια. Αναβιώνουμε όπως βλέπετε τα δημιουργήματα, τα καλλιτεχνήματα, παίρνει πνοή και βέβαια οι άνθρωποι, το κοινωνικό σύνολο είναι αυτό που θα ευεργετηθεί και θα χρησιμοποιήσει το κτίριο στις διάφορες λειτουργίες του ».

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” στον Άξονα Προτεραιότητας “Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρωνκαι θα είναι μια σύνθεση παρεμβάσεων με στόχο την δημιουργία:

00Xenia02

α) Διαδραστικού κέντρου περιβάλλοντος Αιγαίου (σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος)

β) Ψηφιακή βιβλιοθήκη Αρίσταρχου

γ) Μουσείο Μουσικών Οργάνων

δ) Αναδημιουργία δωματίου, με βάση του βραβευμένου σχεδίου Ξενία για την Ελλάδα.

ε) Την αποκατάσταση του μεγάλου έργου του Φασιανού μετά την έξοχη μελέτη της κας Ελίζας Πολυχρονιάδου.

Η υπεύθυνη για τη συντήρηση της τοιχογραφίας του Αλέκου Φασιανού, κα Ελίζα Πολυχρονιάδου περιέγραψε τον τρόπο συντήρησης και προστασίας του έργου με επιφανειακούς καθαρισμούς, τοπικές ενισχύσεις, ολικές στερεώσεις.

«Όλα γίνονται με επιμέλεια για να μην υπάρξουν ρωγμές στην τοιχογραφία «Τα ΝΑΥΤΑΚΙΑ» διασώθηκαν μέχρι τώρα, θέλουμε και εμείς να τα διασώσουμε σε ακόμα καλύτερη κατάσταση. Οι συνθήκες δεν είναι πάντα αυτές που θα θέλαμε, ο καιρός μας τα χάλασε».

Όπως είπε η κα Πολυχρονιάδου αισιοδοξεί όταν το έργο της ανακαίνισης ολοκληρωθεί, η συντήρηση να είναι στο τελικό στάδιο για κάποιες πρόσθετες επεμβάσεις και μερικής συντήρησης. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προετοιμασία για να μην συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια των έργων.

00Xenia03

Ο εργολάβος του έργου κ. Αξιώτης πρόσθεσε ότι, «Πάντα προσπαθούμε για κάτι καλύτερο. Το κτίριο έχει μεγάλη φθορά, οι επεμβάσεις οι οποίες κάνουμε στην τοιχογραφία ήταν χειρουργικής επέμβασης, διότι δεν μπορεί να δεχθεί κάποιους κραδασμούς. Θα προσπαθήσουμε σε όλο το κτίριο να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Στο οποίο να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε στις τοιχογραφίες, ούτε στο φέρων οργανισμό στην επισκευή του. Υπάρχει εμπειρία από την εταιρεία μας, η οποία είναι η ΡΟΜΒΟΣ ΑΕ και θα κάνουμε το καλύτερο».

Να υπενθυμίσουμε ότι η μελέτη για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του «Ξενία» ήταν προϋπόθεση για να ενταχθεί το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” στον Άξονα Προτεραιότητας “Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων”.

ΠΗΓΗ: Samos Toyday