Ηχηρό μήνυμα από τους Σαμιώτες επαγγελματίες δόθηκε προς την κυβέρνηση ως προς  την αντίθεσή τους  για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ  που ισχύει στα  ακριτικά νησιά.
 Στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές σε ολόκληρο το νησί με την συμμετοχή στην απεργία να αγγίζει  σχεδόν το 100%.
Ανταποκρινόμενοι στο Παναιγιακό κάλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου παρέμειναν κλειστές ενώ   τρίωρη στάση εργασίας  υπήρξε για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου  καθώς και από το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ , δημόσιες υπηρεσίες . Καθηγητές και εκπαιδευτικοί,  γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές, εργαζόμενοι του ΕΟΣ Σάμου συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Παρ όλη την καθολική συμμετοχή στην απεργία η παρουσία του κόσμου στην συγκέντρωση το πρωί στην Πλατεία Πυθαγόρα δεν ήταν μαζική.  Όσοι ωστόσο παρευρέθηκαν,  διατράνωσαν την αντίθεσή τους  στην επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α  σε ένα παναιγιακό κάλεσμα που έκαναν τα επιμελητήρια του Αιγαίου. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου   Γιώργος Κυριαζής. «Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που παλεύουν για να παραμείνουν οριακά βιώσιμες αλλά και στους κατοίκους, καθώς θα αυξηθεί δραματικά το κόστος διαβίωσης, μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως ο τουρισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την συμπαράστασή της στον αγώνα των Σαμιωτών για τη διατήρηση  του μειωμένου Φ.Π.Α  εξέφρασε και η  τοπική Εκκλησία  με χαιρετισμό  του εκπροσώπου της Μητρόπολης, πατήρ Γ. Αρχοντούλη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καθολική συμμετοχή των επιχειρηματιών στην απεργία  και έκανε λόγο για συγκέντρωση ενωτική και αντιπροσωπευτική της  τοπικής κοινωνίας. «Ζούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η νησιωτικότητα, τα προβλήματα των κατοίκων  είναι  οξυμένα, η αύξηση του ΦΠΑ  στο 7% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε μία μέρα θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, η θηλιά στο λαιμό των νησιωτών  αυτό που θα μας οδηγήσει  σε ασφυξία» τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών που δεν έχουν καμία σχέση με παραχωρήσεις η προνόμια είναι κεκτημένα δικαιώματα. Είναι αδύνατον για το προϊόν  που λέγεται τουρισμός , για την κοινωνική συνοχή, για τις θέσεις εργασίας, τα νησιά που τόσο δοκιμάζονται λόγω της έλλειψης ισονομίας να επιβαρυνθούν ως επιβράβευση « αρνητική» με ένα αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ   όταν μάλιστα  ο μειωμένος συντελεστής πέρασε με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών της Ευρώπης με ειδική αναφορά και όχι μέσω θεσμών» τόνισε με έμφαση ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Ο πρόεδρος . του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Σάμου Νίκος Στεφανής ανέφερε  τις συνέπειες  που θα υπάρξουν στο τουριστικό προϊόν  καθιστώντας μη ανταγωνιστικά νησιά έναντι άλλων ευρωπαϊκών προορισμών με χαμηλότερους συντελεστές.

Ο πρόεδρος  του Επιμελητηρίου  διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα που θα προωθηθεί αρμοδίως στα κυβερνητικά κλιμάκια ζητώντας να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των κοινωνιών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε  ότι παράλληλα έγινε συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο με πορεία στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού  και στην συνέχεια κατέληξε στην εφορία όπου πραγματοποίησε συμβολική κατάληψη .

ΦΩΤΟ

Φώτης Ζανέτης