Παράταση στο υφιστάμενο καθεστώς που ισχύει για τους εθελοντές πυροσβέστες  δόθηκε μετά την σημερινή επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη.  Οι  εκπρόσωποι της  Τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού  και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών κλιμακίων  ζήτησαν να υπάρξει  μέριμνα από την πολιτεία ώστε να ανοίξει ξανά το μητρώο και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν στο εθελοντή πυροσβέστη να λειτουργήσει νόμιμα και να συμβάλει στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που δεν είναι άλλο από  την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε  την Παρασκευή στο νησί μαζί με τον γραμματέας του Υπουργείου, αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον    Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Αλέξιος Ράπανο συνοδευόμενοι από  τον βουλευτή Σάμου,  Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ο Δήμος Δυτικής Σάμου όπου και  συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αλ. Λυμπέρη  να δηλώνει στον υπουργό ότι εκπροσωπεί όλους τους εθελοντές, και να του ζητά την άμεση πιστοποίηση των εθελοντών του νησιού ώστε να βρίσκονται δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα όταν τους ζητηθεί.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με το αίτημα της πιστοποίησης μελών εθελοντικών  ομάδων της Σάμου στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π, λέγοντας ότι  υπάρχει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία δεν γίνεται το υπουργείο να αρνηθεί την προσφορά του εθελοντή αλλά ούτε και να μη λειτουργήσει οργανωμένα και σύννομα.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, είπε ότι για την φετινή αντιπυρική περίοδο οι δήμαρχοι της Σάμου θα συνεχίσουν να ενεργοποιούν τα εθελοντικά κλιμάκια σε περιπτώσεις περιστατικών πυρκαγιάς, σε άμεση συνεργασία με την Π.Υ και ταυτόχρονα οι εθελοντές θα εκπαιδεύονται από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Σάμου, μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις από την γενική γραμματεία με σκοπό να ξεκινήσουν οι έγγραφες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π , δίνοντας χρονικό ορίζοντα δύο με τρεις μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου εξήρε  το έργο των πυροσβεστών και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τόνισε ότι λόγω της νησιωτικότητας τον πρώτο λόγο σε περίπτωση φωτιάς  έχουν οι δήμαρχοι θέλοντας να κάνει σαφές ότι θα πρέπει οι δήμοι να έχουν εξασφαλίσει όλα εκείνα τα εχέγγυα που θα τους επιτρέπουν να ενεργοποιούν τους εθελοντές χωρίς να διακινδυνεύουν να είναι υπόλογοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Τέλος ο Βουλευτής Σάμου, κ. Στεφανάδης σε παρέμβαση του για το θέμα ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να θέλει ο εθελοντής να προσφέρει και να μην μπορεί εξαιτίας κάποιων διαδικασιών, ζητώντας από τον υπουργό να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Επόμενος σταθμός  του υπουργού ήταν  ο Δήμος Ανατολικής Σάμου  όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους εθελοντικών κλιμακίων της Ανατολικής πλευράς του νησιού οι οποίοι του απεύθυναν το αίτημα  να ανοίξει ξανά το μητρώο αλλά και να μπορούν το φετινό καλοκαίρι να συνδράμουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και να κάνουν τις περιπολίες που  χρειάζονται ώστε να υπάρχει η μέριμνα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν ξεκάθαρες για το ποιος θα αναλάβει την ενεργοποίηση των εθελοντών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει έκκληση για συνδρομή από την Π.Υ προς τους δήμους και αυτοί μες την σειρά τους να καλούν τους εθελοντές οι οποίοι θα επιχειρούν υπό τον συντονισμό της Π.Υ Σάμου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με όλες τις πλευρές να είναι ικανοποιημένες χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μια σαφή λύση στο πρόβλημα το οποίο απαιτεί την πιστοποίηση όλων των εθελοντών που θα καλούνται να επιχειρήσουν σε οποιαδήποτε φωτιά.