Τιμητικός έπαινος στον ΕΟΣ Σάμου απονεμήθηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πλακέτα «Ο Όμιλος για την UNESCOΠειραιώς και Νήσων απονέμει τιμητικό έπαινο στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου και μέσω αυτού στον Σαμιώτη Αμπελουργό που κατόρθωσε να διατηρήσει ανά τους αιώνες το Σαμιακό Αμπελώνα και να διασώσει την παράδοση και την οινοποιητική τέχνη ως πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη».

«Σε ένα από τα πιο παλαιά συνεταιριστικά σχήματα της Ελλάδος και τα πλέον πολυπρόσωπα διεθνώς ως προς τον αριθμό μελών, τον κυριότερο οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου και μέσω αυτού στον ΣΑΜΙΩΤΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ αποφασίστηκε από το Δ.Σ του Ομίλου UΝΕSCO Πειραιώς και Νήσωννα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος  για τη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή, τη διατήρηση του παραδοσιακού σαμιακού αμπελώνα, την προστασία του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και τη στήριξη της οικονομίας της Σάμου…» τόνισε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του Ομίλου Γεωργία Κακλιάστην εισαγωγική ομιλία της και στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Σάμου (15 Ιουλίου 2017).

Ακόμη η κα Κακλιά επισήμανε πως «τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσειςενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών τους διακρίσεων».

«Η εικόνα που έχει η UNESCO και ο πρόεδρος κ. Μαρωνίτης για τον ΕΟΣ Σάμου, είναι πως δεν επαναπαύεται…» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχει υψηλή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο και έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως συμβαίνει με τους πιο εκλεκτούς διεθνώς αμπελώνες. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, ενώ διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης.Για όλους αυτούς τους λόγους, τιμούμε τον Σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή μέσω του Συνεταιρισμού που από το 1934 προστατεύει, διατηρεί και αναπτύσσει το σαμιακό αμπελώνα με την ιδιαίτερη ποικιλία του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου…»

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε μεταξύ άλλων πως «…είναι  σημαντική αυτή η διάκριση καθώς συμπίπτει με μια δικαίωση των επί διετία προσπαθειών του ΕΟΣ Σάμου για ανάδειξη του Σαμιακού Αμπελώνα ως Στοιχείου της Άυλης Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εγγραφή του σχετικού δελτίου στην πρώτη σελίδα του Εθνικού ευρετηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού μας γεμίζει χαρά και αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ο απώτερος στόχος μας είναι, μέσα στην επόμενη πενταετία, να υπάρξει αποδοχή του Σαμιακού αμπελώνα ως Παγκόσμιο Μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενδεχόμενο που ισοδυναμεί με παγκόσμια καταξίωση όχι μόνο του αμπελώνα και των οίνων της Σάμου, αλλά του τόπου και των καλλιεργητών. Αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή παρακαταθήκη για το Αύριο και κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται…»