Περιοδεία  στα νησιά του Αιγαίου  που πλήττονται από το προσφυγικό  πραγματοποιεί  ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης   Βίτσας , ο οποίος έφτασε στην Σάμο την Πέμπτη το μεσημέρι. Πρώτος σταθμός της επίσκεψης  του ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου , όπου τον υποδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη  Γιώργο Κυριαζή.

Του μεταφέρθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού όπως και στο δημαρχιακό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκαν ο αντιδήμαρχος Πάρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Κώστας Αμυρσώνης και ο δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Στεφανής.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Υποδοχής όπου ενημερώθηκε  από τη διοικήτρια Δήμητρα- Μαρία  Νιούτσικου  για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Ο κ Βίτσας εξερχόμενος του Κέντρου και αφού συνομίλησε και με μετανάστες δήλωσε¨

«Σκοπός μου είναι να επικαιροποιήσω τις γνώσεις μου για τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε Κέντρο  αλλά και να δω  ποια είναι η κατάσταση σε κάθε περιοχή. Στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο αφού ολοκληρώσω τις συναντήσεις μου στην Κω και στη Λέρο. Στις πρώτες προτεραιότητες είναι η Λέσβος και η Σάμος. Πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών για όσο χρονικό διάστημα μένουν στο  Κέντρο  Υποδοχής  και  να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που θα τους δίνουν οριστική  απάντηση για το τι πρέπει να γίνει.  Ο Γιάννης Μουζάλας είχε  κάνει δουλειά. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά για να λυθεί το πρόβλημα.

Το κέντρο έχει περισσότερο κόσμο από ότι μπορεί  να φιλοξενήσει. Βεβαίως γίνονται μεγάλες προσπάθειες και οφείλουμε μεγάλες ευχαριστίες στο προσωπικό, που κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια πάνω από τα εργασιακά τους καθήκοντα και πολλές φορές με αυτοθυσία. Γιατί έχουν να κάνουν με απελπισμένους ανθρώπους και με πολλές απαιτήσεις .

Πρέπει επίσης να ισορροπήσουμε τα αισθήματα ασφάλειας και δικαιωμάτων των κατοίκων της κάθε περιοχής που δέχεται τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες δυστυχώς δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι» δήλωσε. Επίσης ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η πρόθεση για δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής στην Σάμο καθώς  η κυβέρνηση δεν επιθυμεί είπε να μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών τα νησιά.

Αμέσως μετά το Κ.Υ.Τ ο υπουργός επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Σάμου όπου τον υποδέχτηκαν ο Διοικητής Λάζαρος Θεόφιλος και ο Διευθυντής Μιχάλης Καραβασίλης. Εκεί συνομίλησε με τους τρεις διασωθέντες του ναυαγίου οι οποίοι του μετέφρεαν το δράμα που έζησαν οι ίδιοι αλλά και που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες που χάνουν τους συγγενείς τους στις θάλασσες του Αιγαίου.

Ο κ. Βίτσας συνοδευμένος από τον Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, τον γραμματέα Κώστα Παπαδημητρίου και τον Αντρέα Ηλιόπουλο διευθυντή της υπηρεσίας  υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και στελέχη της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σάμου,  συμμετείχε σε σύσκεψη με τα μέλη του κόμματος ενώ το πρωί του Σαββάτου θα αναχωρήσει για την Κω.