Για την πορεία της τουριστικής κίνησης του νησιού της Σάμου μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, κ. Μάνος Βαλής, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Στις 10 με τόνο» με τη Βιολέτα Τριπόδη στους 99,8  fm.  «Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία στη Σάμο πάνε πάρα πολύ καλά. Έχουμε έναν Αύγουστο με μια πληρότητα από 80%-100% και έχουμε και έναν Σεπτέμβριο που δείχνει ότι μπορεί να πάει καλύτερα από τον Αύγουστο».

Ο κ. Βαλής, επίσης, αναφέρθηκε στη μεταφορά της Σάμου στο Επίπεδο 2 (κίτρινο) και τις επιπτώσεις των αλλαγών του επιδημιολογικού χάρτη στην τουριστική επισκεψιμότητα του νησιού. «Η Σάμος ήταν πράσινη. Πολλά νησιά της Ελλάδας έχουν γίνει κόκκινα οπότε πολλές πτήσεις σταματήσανε να πηγαίνουν όπως είναι η Κρήτη. Οπότε πήραμε πελάτες που δεν μπορούσαν να πάνε σε άλλα νησιά και ήρθαν στη Σάμο γιατί ήταν πράσινη. Ήδη παίρνουμε μια μεγάλη μερίδα της πίτας. Θεωρώ ότι θα γεμίσουμε αν συνεχίσουμε έτσι Θεωρώ ότι πρέπει να προσέξουμε το χρώμα του νησιού μας.».

Ακόμα, τόνισε ότι σύσσωμη η Ένωση Ξενοδόχων συμφωνεί με την απόφαση του Δήμου Ανατολικής Σάμου για την ακύρωση όλων των ανοιχτών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το μήνα του Αυγούστου. «Εμείς σαν Ένωση Ξενοδόχων θεωρώ ότι ήταν σωστή και σημαντική η απόφαση γιατί φαντάζεστε αν αυτό επιβάρυνε το νησί και άλλαζε χρώμα και πήγαινε κόκκινο. Την επόμενη μέρα, μάλλον, την επόμενη βδομάδα θα είχαμε πάλι τα προβλήματα που είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Χαμηλές πληρότητες και πολλές χώρες να σταματήσουν να στέλνουν κόσμο στη Σάμο».

Τέλος, γνωστοποίησε τις προσπάθειες των τοπικών επιχειρηματιών του τουρισμού για επιμήκυνση της καλοκαιρινής σεζόν μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου. «Γίνεται μια προσπάθεια από την Ένωση Ξενοδόχων μήπως μπορέσουμε και κάνουμε μια παράταση της τουριστικής σεζόν. Περίπου, υπολογίζουμε να κλείσουμε γύρω στις 12-15 Οκτωβρίου και ήδη είμαστε σε συζητήσεις να γίνει μια μικρή παράταση που θα βοηθήσει πάρα πολύ το χρώμα του νησιού, τι θα γίνεται τον Οκτώβριο, ώστε να πάμε τέλος Οκτωβρίου που είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε άλλες δεκαπέντε (15) ημέρες καλοκαιρινή σεζόν».