ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια των από 13/11/2020 και 24/11/2020 επιστολών μας, απευθύνουμε ύστατη έκκληση για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το Βόρειο Αιγαίου μέσα στο 2021.

Ολόκληρο το νησί της Σάμου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον πρόσφατο εγκέλαδο που έχει αφήσει πάνω από  2.500 σπίτια ακατοίκητα και τους κατοίκους τους στο δρόμο.

Οι Δημοτικές Ενότητες Πολιχνίτου και Καλλονής στο νησί της Λέσβου έχουν κηρυχθεί με ΦΕΚ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του εγκέλαδου και πλημμυρών.

Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες τόσο των πολιτών όσο και των συναδέλφων μηχανικών, της ακριτικής περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, σας πληροφορούμε ότι κανένας δεν επιθυμεί, αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, να γίνουν επιθεωρήσεις κτηρίων (επίσκεψη μηχ/κού στην οικία του πολίτη, αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων, επίσκεψη στο γραφείο του μηχ/κού) προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης των περιοχών αλλά και της επιδείνωσης της πανδημίας στο Βόρειο Αιγαίο. Ως παράδειγμα σας αναφέρουμε ότι ο ρυθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Λέσβο κυμαίνεται από 35 έως 50 κρούσματα ημερησίως.

Αν δεν παραταθεί η ημερομηνία έναρξης του εν λόγω προγράμματος μέσα στο 2021, πολλά νοικοκυριά θα μείνουν εκτός υπαγωγής, αφού δεν είναι ασφαλές, την παρούσα χρονική στιγμή, που η πανδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει κορύφωση, να έρθουν σε επαφή με επιθεωρητές και με όλα τα απαιτούμενα συνεργεία και τους τεχνικούς.

Ως Διοίκηση του ΤΕΕ Τμήμα ΒΑ Αιγαίου φυσικά και επιθυμούμε την πρόοδο του τόπου μας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, φτάνει όμως αυτή να διέπεται από το πλαίσιο της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών για όλους.

Απευθύνουμε ύστατη έκκληση να παραταθεί η έναρξη του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ όσο το δυνατόν μακρύτερα μέσα στο 2021.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

Με εκτίμηση,

Για το Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

Ο Πρόεδρος

Μανωλακέλλης Ευστράτιος