Διαδοχικές συναντήσεις με  τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου  είχαν  το μεσημέρι της Δευτέρας  η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτριος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος με κύριο αντικείμενο  συζήτησης τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α στα νησιά του Αιγαίου.  

Οι φορείς του Βορείου Αιγαίου συναντήθηκαν κατά σειρά με τη Φώφη Γεννηματά, με την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., του ΚΚΕ, του Ποταμιού αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ως συνταγματικά κατοχυρωμένο αντισταθμιστικό μέτρο για τις νησιωτικές περιοχές και δεσμεύτηκαν ότι στις εισηγήσεις τους θα θέσουν το συγκεκριμένο θέμα..

 

 

Η κ..Γεννηματά εξέφρασε τη στήριξη της στα αιτήματα των νησιωτών και τους ενημέρωσε  ότι την προηγουμένη Δευτέρα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, κατέθεσαν κοινή πρόταση νομού για το θέμα.

 Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στην αντιπροσωπεία τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία:

 

« Παρατείνει για ένα χρόνο τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά, που ισχύει ακόμη.

 

-Προβλέπει την άμεση συγκρότηση μη αμειβόμενης επιτροπής εργασίας η οποία εντός τριμήνου θα επεξεργαστεί μέτρα και προτάσεις στήριξης για όλο το νησιωτικό χώρο».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας οι νησιώτες Βουλευτές κατέθεσαν σήμερα νέα τροπολογία για παράταση του νησιωτικού ΦΠΑ, η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου για την ψηφιακή πολιτική.

 

 

Και το ΚΚΕ  δήλωσε ότι είναι υπέρ της διατήρησης του ΦΠΑ  στα νησιά χωρίς βέβαια να υπάρξει  διαχωρισμός μεταξύ νησιών του ίδιου νομού, εννοώντας την Λήμνο και την Ικαρία.

 

Οι νησιωτικοί δήμοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.«Η νησιωτικοτητα δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα» δήλωσε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος , Δήμαρχος Σάμου και Πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικότητας της ΚΕΔΕ.