Καταπέλτης η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα των σχολικών καθαριστριών με αφορμή τη συζήτηση για τον προγραμματισμό θέσεων για το σχολικό έτος 2024-2025.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (ΠΑΡΩΝ ψήφισε  η Λαϊκή Συσπείρωση) είναι να αιτηθεί 150 ώρες απασχόλησης και 50 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου. Το αιτιολόγησε δε, αναφέροντας ότι στηρίζεται στη πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ για εργασία πλήρους ωραρίου στους 23 εργαζόμενους/ες του προγράμματος που ισούται με 149 ώρες εργασίας έναντι 108 που όριζε το υπουργείο. Αυτές τις 150 ώρες λοιπόν θεώρησε σκόπιμο η δημοτική αρχή να τις μοιράσει σε 50 εργαζόμενους με 3ωρη!!! απασχόληση, για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στην τοποθέτησή της η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή την εισήγηση που μοιράζει 3ωρα πείνας σε εργαζόμενους , τη στιγμή  που οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων δικαιολογούν και χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης με όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, υπογραμμίζοντας:  «Ποιος εργαζόμενος μπορεί να ζήσει με τρίωρη απασχόληση, σε έναν τομέα μάλιστα που αφορά την υγεία εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών; Αλλά ακόμη και με τη δική σας λογική των συμβασιούχων – τόνισε η Λαϊκή  Συσπείρωση- απειθαρχήστε τουλάχιστον στο ωράριο και τον αριθμό των εργαζομένων και απαιτήστε αύξηση της χρηματοδότησης για τη μισθοδοσία τους».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  • ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ

Aπαντήσεις που δείχνουν ότι το πρόβλημα του ανεπαρκούς βιολογικού καθαρισμού Πυθαγορείου, θα παραμείνει και θα οξύνεται,   έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σε ερώτησή μας με αφορμή την υπερχείλιση λυμάτων   στο δρόμο , στις παρακείμενες παραλίες και στο λιμάνι, την Δευτέρα 21 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή παραδέχθηκε ότι  η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει 2000 κατοίκους, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει πολλαπλασιαστεί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η μονάδα επιβαρύνεται από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που δεν λειτουργούν τους δικούς τους βιολογικούς, όπως είναι υποχρεωμένες .

Ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι ημίμετρα και μίλησε για ανάγκη όχι κατάργησης της μονάδας, αλλά της …ανακατασκευής της!!!.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι:

Να κατασκευασθεί άμεσα η νέα μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Χώρας- Μυτιληνιών- Ποτοκακίου και Πυθαγορείου με κατάργηση της υπάρχουσας στο Κάβο- Φονιά και αναστροφή των λυμάτων Πυθαγορείου.

Μέχρι τότε να υποχρεωθούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργούν τους δικούς τους βιολογικούς καθαρισμούς, όπως είναι υποχρεωμένες.

 

  • ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΘΥ

Σε 20-25 μέρες προσδιόρισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου το χρόνο για την τοποθέτηση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο απέναντι στο Λιμεναρχείο και τη μετονομασία του σε πάρκο Εθνικής Αντίστασης όπως είναι η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η απάντηση δόθηκε σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην οποία υπογραμμίζονταν τα εξής:  «Φέτος κλείνουν 80 χρόνια από την προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου, από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ μετά την συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας και  του βομβαρδισμού του Βαθιού και του Πυθαγορείου  από τους χιτλερικούς που στοίχισε τη ζωή 100άδων κατοίκων του νησιού.

Η πόλη της Σάμου είναι ίσως η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, ενώ στη μεγάλη αυτή εποποιία έχει αφιερωθεί  μόνο ένα δρομάκι στα Προσφυγικά. Υπήρξε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει στην ανέγερση μνημείου στο πάρκο απέναντι στο Λιμεναρχείο και να μετονομαστεί σε Πάρκο Εθνικής Αντίστασης.

Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε αν έχει προχωρήσει αυτή η απόφαση. Πάντως  η αναμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου,  που θεωρήθηκε ευκαιρία  για την υλοποίηση της απόφασης, δεν μαρτυρά  κάτι τέτοιο.

ΡΩΤΑΜΕ τον πρόεδρο του Δ.Σ και τη δημοτική αρχή,

Πού βρίσκεται η υλοποίηση της απόφαση του οργάνου και αν προβλέπεται  να προλάβει τις δύο επετείους που προαναφέραμε;»

 

  • ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Απάντηση για παράδοση του κτιρίου του πρώην ΚΕΓΕ (Αγία Ειρήνη), σε 2-3 μέρες από την περιφέρεια στο δήμο, για να εξοπλιστεί και ετοιμαστεί ο χώρος για την υποδοχή των μαθητών του Μουσικού Σχολείου για τη νέα σχολική χρονιά, έδωσε σε σχετική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Συμπλήρωσε δε ότι έχει γίνει προμήθεια μέρους του εξοπλισμού και υποσχέθηκε πως ότι άλλο χρειαστεί θα καλυφθεί από τις λειτουργικές δαπάνες που έχει στη διάθεσή του ο δήμος. Υπογραμμίζουμε ότι όλα αυτά, μόλις δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.