ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ,  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ

ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα του εγκλωβισμού 8000 προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες συνθήκες του καταυλισμού δίπλα στο Βαθύ και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με την απειλή του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής εξακολουθούν να επιμένουν στα μέτρα εγκλωβισμού που έχουν αποφασίσει.

«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» της πανδημίας, χρησιμοποιούν ως ευκαιρία τον κίνδυνο, για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους για την κατασκευή της γιγαντιαίας φυλακής στου Ζερβού. Όσο για τη «μικρότερη του αρχικού σχεδιασμού» που διατείνονται ότι θα είναι, η επιμονή τους στην επίταξη των 216 στρεμμάτων, άλλο μαρτυρά.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) που με την εμμονή τους στη δομή των 1500 ατόμων την οποία στηρίζουν, “αβαντάρουν” αντικειμενικά  τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Το πρόβλημα του εγκλωβισμού, στις σημερινές συνθήκες της απειλής για τη δημόσια υγεία, απαιτεί:

Να κλείσουν ΤΩΡΑ όλα τα χοτ σποτ στα νησιά και να μην γίνουν καινούργια πουθενά, ούτε κλειστά – ούτε ανοιχτά.

Πρέπει άμεσα:

  • Να ξεκινήσει ο οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και συνεχίζοντας με τους υπόλοιπους.

Μέχρι τον πλήρη απεγκλωβισμό:

  • Να δημιουργηθεί ιατρείο, εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο hot spot – καταυλισμό του Βαθιού.
  • Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης με απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων που βρίσκονται δίπλα στις σκηνές και στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο.
  • Να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων του καταυλισμού.
  • Να εξασφαλισθεί καθαρό και ζεστό νερό.
  • Να γίνει δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής.
  • Να υπάρξουν σαφείς οδηγίες σε όλες τις γλώσσες για την αποφυγή όσο το δυνατόν του συνωστισμού και του συγχρωτισμού .

Και βέβαια, οριστικά και αμετάκλητα:

Να ανακληθούν οι επιτάξεις στου Ζερβού και να σταματήσουν οι εργασίες για το νέο ΚΥΤ.