Τον νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσίασε επιγραμματικά ο Υπουργός Νότης  Μηταράκης  στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού αυτοδιοίκησης  της Σάμου κατά τη διάρκεια της δύωρης παραμονής του στο νησί .

Ο υπουργός συνοδευόμενος  από τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη   και τον Διευθυντή του πολιτικού  γραφείου Κωνσταντίνο Κωστάκη  και τον βουλευτή Σάμου Χρ. Στεφανάδη,  επισκέφτηκε αρχικά το υφιστάμενο ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου  όπου συνομίλησε για λίγα λεπτά με τη διοικήτρια προκειμένου να ενημερωθεί για  τη λειτουργία της δομής και τα προβλήματα της. Στην συνέχεια κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα  όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλ. Λυμπέρης με τους Διοικητή 79 ΑΔΤΕ, Υπολιμενάρχη,  Διοικητή Π.Υ  Σάμου. Στην συνάντηση όπως και σε αυτή που ακολούθησε με τον Δήμαρχο Αν. Σάμου Γιώργο Στάντζο στο Δημαρχείο παρουσία όλων των αντιδημάρχων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου  ζητήθηκε από τον υπουργό η αποσυμφόρηση του νησιού, το κλείσιμο της υπάρχουσας δομής στην πόλη και  η παραχώρηση του στον Δήμο ενώ δεν παρέλειψαν να εστιάσουν και στην επιβάρυνση των υπηρεσιών  της Τ.Α λόγω του μεταναστευτικού ζητώντας να  υπάρξει βοήθεια σε αυτό τον τομέα. Ο κ Μηταράκης ζήτησε και από τους δύο εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  να εξευρεθεί  χώρος 500 ως 1000 τμ. προκειμένου να στεγαστούν αυτόνομα οι υπηρεσίες ασύλου ώστε να εγκατασταθεί το νέο προσωπικό και τα μηχανήματα που θα διευκολύνουν την  εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ο πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε στον υπουργό την καθυστέρηση που υπάρχει στο να εξεταστούν  τα αιτήματα και ο υπουργός απάντησε ότι αυτό έχει επισημανθεί και αυτό θέλει το υπουργείο να βελτιώσει και με τον νέο νόμο.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το νέο  ΚΥΤ στη Ζερβού όπου τον περίμεναν  κάτοικοι των Μυτιληνιών  για να διαμαρτυρηθούν. Ο υπουργός   συνομίλησε μαζί τους δεχόμενος  κριτική για το έργο της κυβέρνησης και ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για την χωρητικότητα της νέας δομής. Ο κ Μηταράκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί με τον  καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση χωρίς ωστόσο να δώσει και σαφείς  απαντήσεις  ως προς τις ερωτήσεις των πολιτών. O Υπουργός δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα  θα επισκεφτεί την Σάμο .

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Λέσβο έκανε  την ακόλουθη δήλωση:

«Ήρθα σήμερα στην Σάμο θα πάω αργότερα στη Λέσβο , για να συνομιλήσω με τους κατοίκους, με τον Αντ/ρχη, τον Δήμαρχο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Κύρια προτεραιότητα μας είναι η μείωση των ροών. Για την μείωση των ροών πρέπει αφενός να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης προστασίας των συνόρων και αφετέρου να λειτουργήσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία  και προς τις χώρες προέλευσης όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαραίτητο για αυτό είναι τα νέα κέντρα τα οποία θα αποσυμφορήσουν  τον αστικό ιστό των νησιών . Σήμερα λειτουργούμε  με ανοιχτές δομές μέσα στις πόλεις , σχεδιάζουμε ελεγχόμενες δομές εκτός αστικού ιστού και αυτό θα αποσυμφορήσει τα νησιά μας. Είναι ένα δύσκολο έργο . Χρειαζόμαστε την ενότητα , την συνεργασία  όλων και στόχος αυτού του ταξιδιού είναι συνομιλώντας να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Θα κινηθούμε  ταχύτατα , δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε».