Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολλές συμμετοχές ολοκληρώθηκε και φέτος ο 11ος διαγωνισμός φωτογραφίας, με θέμα «Άνθρωπος, Φύση, Πολιτισμός στα Νησιά του Αιγαίου» για το έτος 2020, τον οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο η Dodekanisos Seaways από το 2010.

47 ερασιτέχνες φωτογράφοι απαθανάτισαν σε 214 φωτογραφίες την απαράμιλλη ομορφιά των νησιών μας, αναδεικνύοντας παράλληλα μοναδικές στιγμές από την καθημερινή ζωή των νησιωτών μας.

Νικητές

Το 1ο Βραβείο απέσπασε ο κ. Σπύρος Σανσονέτης, με τη φωτογραφία «Ελλάδα – Παναγιά Τσαμπίκα» στη Ρόδο.

Σχόλιο κ. Σανσονέτη «Το μπλε και το κόκκινο χρώμα, όπου συναντιούνται δηλώνουν μια σύγκρουση. Συμβολίζουν δύο συγκρουσιακούς κόσμους με διαφορετική νοοτροπία, σκέψη, κουλτούρα και αξίες. Στη φωτογραφία, το μπλε είναι η ελληνική σημαία με το κόκκινο «αγκάθι» πάνω της, όπως η μόνιμη γειτονική απειλή για την Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Σημειολογικά η θέση του κόκκινου πάνω στον σταυρό έχει επίσης το δικό της νόημα, όπως και τα μεγέθη. Έκανα αρκετές λήψεις εκείνη την ημέρα, με πολλούς τουρίστες που ανέβαιναν τον γνωστό ζωγραφισμένο βράχο στην παράλια της Παναγιάς Τσαμπίκας, όταν τράβηξα όμως τη συγκεκριμένη, αποτυπώθηκαν επαρκώς οι παραπάνω σκέψεις μου.»

 

Το 2ο Βραβείο απέσπασε η κ. Ανέζα Παληού με τη φωτογραφία «Νοτιάς φωτιά» στη Ρόδο.

Σχόλιο κ. Πάληου «Πολυφωτογραφημένο σημείο, που πάντα όμως σου δίνει κάτι διαφορετικό. Τα τεράστια κύματα που δημιουργούνται από την ένταση του ανέμου, μας έχουν δώσει άπειρα φωτογραφικά θέματα. Λίγα όμως νυχτερινά…

Έτσι λοιπόν εκείνο το βράδυ, με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι (λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών) και με μοναδική φωτιστική πηγή τα φώτα του αυτοκινήτου μου, με λίγη φαντασία και «τύχη», πέτυχα μετά από πολλές λήψεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο σχηματισμός των κυμάτων να θυμίζει φλόγες. Και ο νοτιάς έγινε φωτιά…»

 

Το 3ο Βραβείο κέρδισε ο κ. Μανώλης Σμαλιός με τη φωτογραφία «Βetween two worlds» στη Σάμο.

Σχόλιο κ. Σμαλιού « Με τη συγκεκριμένη φωτογραφία θέλησα να αναδείξω την ιδιαίτερη μορφολογία της Σάμου, όπου το πράσινο και τα βράχια ενώνονται με τη θάλασσα. Χρησιμοποίησα μια τεχνική που λέγεται «σπλιτ» και είναι αρκετά δύσκολη, καθώς προσπαθείς με μια λήψη το μισό κάδρο να είναι πάνω από τη θάλασσα και το άλλο μισό από κάτω.»

 

Το Βραβείο Κοινού απέσπασε η φωτογραφία του κ. Νικόλαου Λιάπη με θέμα «1,2,3…Μπλουμ..» στην Κάλυμνο.

Σχόλιο κ. Λιάπη «Η αποτύπωση αυτής της σκηνής έγινε το περσινό καλοκαίρι του ’20, Ιούλιο μήνα, στο νησί μου, την Κάλυμνο και συγκεκριμένα στο βράχο της παραλίας, “Μασούρι”. Ως ερασιτέχνης φωτογράφος λοιπόν και ως Νικόλας, μπορώ να μεταφράσω τη φωτογραφία ως εξής: Σίγουρα το κλικ, αιχμαλωτίζει τα παιδικά μας-ανέμελα χρόνια, χωρίς πανδημία και περιορισμούς, όπως επίσης, το πάθος για τα καλοκαίρια και για τη ζωή γενικότερα!»

Έπαινοι

Επαίνους απέσπασαν 22 φωτογραφίες και συγκεκριμένα:

Φωτογράφος Τίτλος φωτογραφίας Τοποθεσία φωτογραφίας
Μανώλης Σμαλιός Exotic visitors Κως
Ανέζα Παληού Ενας πολύχρωμος παράδεισος Καστελόριζο
Σπύρος Σανσονέτης Campo Ciaro Ρόδος
Δημήτρης Παρδαλός Παραγάδι Καστελόριζο
Ιωάννης Γκουτζιαντάμης Πύργος Κυμισάλας Ρόδος
Μαρία Ρόζα Καμαροπούλου Φως Κάρπαθος
Matthias Neugebauer Kraft Χανιά
Ελένη Δαμιανού Άη Γιώργης Τέλενδος
Δέσποινα Κωνσταντάκη Μόχθος Σύμη
Μιχάλης Κουφαλάκης Δύση στο κάστρο Κρητηνίας Ρόδος
Μιχάλης Κουφαλάκης Ένας επίγειος παράδεισος – Επτά Πηγές Ρόδος
Γεώργιος Κουιμτζής Κρατήρας Στέφανος Νίσυρος
Ευαγγελία Τσιφουτούδη Paragliding – Μόντε Σμιθ Ρόδος
Νικόλαος Πίτσιος Αγία Μαρίνα Σύμη
Αικατερίνη Τριανταφύλλου Το εμβληματικό ρολόι Χάλκη
Γεώργιος Παπαποστόλου Ανατολή στην Αστυπάλαια Αστυπάλαια
Γεώργιος Παπαποστόλου Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη Πάτμος
Γιώργος Καραχάλιος Επιστροφή στο σπίτι Λήμνος
Σωτήριος Σιάπκας Στο μικρό γυαλό Κάλυμνος
Νίκος Καντιμοίρης Η Ακρόπολη της Λινδου Ρόδος
Στέργος Σκούλουκας St. Nicholas 14th C. Agathi Ρόδος
Φίλιππος Φιλίππου Διακοπές στη Χάλκη Χάλκη

Βραβεία

  • Οι τρεις πρώτοι του διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 500, 350 και 150 ευρώ αντίστοιχα για την αγορά φωτογραφικών ειδών της επιλογής τους.
  • Ο φωτογράφος που ψηφίστηκε από το κοινό θα λάβει επίσης χρηματικό έπαθλο 150 ευρώ για την αγορά φωτογραφικών ειδών της επιλογής του.
  • Οι φωτογράφοι που απέσπασαν έπαινο θα λάβουν από τηDodekanisos Seaways ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής, για όποιον από τους 17 προορισμούς της εταιρείας επιλέξουν.

Στην κριτική επιτροπή, η οποία επέλεξε τα τρία πρώτα βραβεία, ήταν ο φωτογράφος κ. Νίκος Κασσέρης, η διοίκηση και το τμήμα Marketing της εταιρείας. Το Βραβείο Κοινού ανέδειξε το κοινό της σελίδας μας στο Facebook με δημόσια ψηφοφορία.

Η Dodekanisos Seaways συγχαίρει όσους απέσπασαν βραβείο ή έπαινο και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό και καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να δηλώσει συμμετοχή για τον 12ο διαγωνισμό του 2021, με θέμα «Άνθρωπος, Φύση, Πολιτισμός στα Νησιά του Αιγαίου».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον επόμενο Διαγωνισμό Φωτογραφίας θα βρείτε εδώ.