ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγινε προ ημερών γνωστό ότι στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια εξασφαλίστηκε η ένταξη σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα υλοποίησης για την επόμενη διετία  και καλώς  71 νέων και κομβικής σημασίας έργων στα πλαίσια ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής.

Όλα αυτά προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο(masterplan ) Ανασυγκρότησης EYBOIAMETAπου ολοκληρώθηκε πρόσφατα από την ομάδα μελέτης του πρώην Υπουργού κ. Σταύρου Μπένου και δημοσιεύτηκε  την 1η Νοέμβρη 2022 στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σαν δεσμευτική πρόταση της Κυβέρνησης.

Από τον συνολικό   προϋπολογισμό του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ύψους 381.6 εκατομμυρίων Ευρώ, που είναι ανεξάρτητος και πέραν των κάθε είδους αποζημιώσεων και επιδοτήσεων των πυροπλήκτων,το 60% θα δαπανηθεί για  την κατασκευή οδικών αξόνων.

Σημαντικό  επίσης τμήμα αυτής  της χρηματοδότησης θα αξιοποιηθεί σε Προγράμματα ενίσχυσης της Απασχόλησης και ανάσχεσης της δημογραφικής κατάρρευσης   στην περιοχή.

Το masterplanαναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ (https://eviameta.diazoma.gr) και περιλαμβάνει α) έργα που ήδη είναι έτοιμα προς ένταξη σε Εθνικά ή και Ευρωπαϊκά  προγράμματα  χρηματοδότησης  και β)δράσεις που  δεν έχουν ακόμα πλήρη ωριμότητα ή δεν μπορούν για άλλους λόγους (κυρίως κανονιστικούς) να προχωρήσουν.

Τα 71 έργα που είναι ώριμα για άμεση δημοπράτησηστην περιοχή  έχουν ,όπως προαναφέρθηκε,   συνολικό προϋπολογισμό 381,6εκατομμύρια Ευρώ και μελέτες προϋπολογισμού 8,1 εκατομμυρίων Ευρώ , ποσό τεράστιο καιύψους όσο   περίπου είναι  ολόκληρο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021-2027που ως γνωστόν ανέρχεται σε 394 εκατομμύρια Ευρώ .

Να σημειωθεί ότι το masterplanπεριλαμβάνει όλα τα τεχνικά δελτία που είναι απαραίτητα για την ένταξη των καθ’ έκαστα έργων  σε χρηματοδοτικά προγράμματα υλοποίησης.

Το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας  πέραν των οδικών αξόνων περιλαμβάνει :

1)Εκπαιδευτικά Προγράμματα απασχόλησης ύψους 83 εκατομμυρίων Ευρώ για την χρονική περίοδο 2022-2031 που απευθύνονται σε ανέργους( εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων  και επιστήμονες ) όλων των ηλικιών.

2)Επιχορήγηση υφιστάμενων Επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές .

Ηδράση αυτή που  αφορά τοπικές επιχειρήσεις , θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 2021-2027  με 26 εκατομμύρια Ευρώ και θα υλοποιηθεί από ενδιάμεσο φορέα του Προγράμματος.

3)Πρόγραμμα Αναδάσωσης(βάσει μελέτης που, ήδη, έχει  εκπονηθεί   από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλονίκης).

Πρόκειται για ολιστικό  Πρόγραμμα που περιλαμβάνει την συλλογή σπόρων  , την ανάπτυξη φυτών ,την αναδάσωση , την παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης του δάσους  και την  εν γένει βιώσιμη και αειφόρα διαχείρισή του.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 16,58 εκατομμύρια Ευρώ ,θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο χρονικό διάστημα 2024-2027.

Κι εμείς εδώ στην πολύπαθη και ακριτική  Σάμο , θύματα της φονικής και καταστροφικής μανίας του Εγκέλαδου , των πλημμυρών και της φωτιάς , με την πανδημία παρούσα,  τα βάρη του μεταναστευτικού- προσφυγικού διαρκή και τον αναθεωρητισμό της γείτονος μόνιμη απειλή ,είμαστε ακόμα στο περίμενε.

Η μετά βδελυγμίας ανερμάτιστη, απολίτικη, μικροκομματική και αναιτιολόγητη  απόρριψη από  τον βουλευτή του Νομού μας καθηγητή  κ. Χριστόδουλο  Στεφανάδη και συνακόλουθα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  της πρότασης του Δημάρχου του Δήμου Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρου Λυμπέρη και της Συμπαράταξης Πολιτών του Βόρειου Αιγαίου (επικεφαλής ο κ. Γιάννης Σπιλάνης) στην διαδικτυακή πολυπρόσωπη  συζήτηση της 22ας Απριλίου 2021  με θέμα : ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ αλλά και σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς  για  ανάθεση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ανασυγκρότησης της μετά σεισμό  Σάμου στον πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο  αποδεικνύεται , εκ των πραγμάτων , περίτρανα και ουσιαστικά , τεράστιο πολιτικό λάθος και κρίσιμη απώλεια αναπτυξιακής ευκαιρίας υψηλών προδιαγραφών για τον τόπο μας..

Περιμένουμε ακόμα  την υλοποίηση της, από τον Μάιο του  2022 , υπόσχεσης του Κεντρικού Συντονιστή κ. Χρήστου Τριαντόπουλουγια την ανάθεση από την Κυβέρνηση  , έστω και ετεροχρονισμένα, του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (masterplan ) της μετά σεισμό Σάμου, σε εφαρμογή και της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Βέβαια όταν  η ίδια η  Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου (Περιφερειάρχης ο  πρύτανης κ. Κώστας Μουτζούρης )δεν  σέβεται τις αποφάσεις της και όταν οι Δήμοιτης Σάμουδεν τολμούν ή δεν μπορούν να εμπνεύσουν , να οργανώσουν  και να ενεργοποιήσουν  τους πολίτες τους σε ένα πλατύ, ενωτικό και ενιαίο διεκδικητικό κίνημα  τι μπορεί  να περιμένει κανείς από την Κυβέρνηση που θεωρεί  τα προβλήματα σαν αντίπαλο αλλά καταφέρνει να  τα προσπερνά  χωρίς να τα αγγίζει καθώς  δεν νιώθει πεισματική και καφτή την ανάσα της Σαμιακής Κοινωνίας στον  παχύ της σβέρκο;

Otempora ,omores (Ωκαιροί , ωήθη) .

Τάλαινα Σάμος αξίζεις , πραγματικά , καλλίτερη Τύχη.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος , πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.