Ενημερωτικό δελτίο Μάρτης 2021

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας απευθυνόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, που σημειώνεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στο νησί μας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

Ξέρουμε όλοι ότι η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη. Είναι όμως ευθύνη μας και παιδαγωγικό μας καθήκον να είμαστε κοντά στα παιδιά με όλους τους τρόπους. Αυτή η προσπάθεια όλων των συναδέλφων δεν αναιρεί τα εξής:

  • Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει μια σειρά δραστηριότητες, ανάμεσά τους και τα σχολεία, χωρίς να παίρνει κανένα απολύτως μέτρο (η μάσκα- γίγας, το μίνι παγουρίνο και η παραίνεση για ανοιχτά παράθυρα το χειμώνα δε «μετράνε»).
  • Το ότι τα κενά στα νοσοκομεία και στην ΠΦΥ είναι τεράστια, με τραγικές συνέπειες. Και σε αυτό πρακτικά δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδήθηκε από τη στάση του λαού μας κατά τη διάρκεια των lockdown.
  • Ότι ο εμβολιασμός προχωρά αργά, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, ότι στο βωμό της πατέντας και της κερδοφορίας των φαρμακοβιομηχανιών θυσιάζεται η ανάγκη υπεράσπισης της υγείας των λαών. Αυτή η πολιτική της ΕΕ οδηγεί στις καθυστερήσεις, δε θωρακίζει το λαό μας.

Επομένως η πάλη για την υγεία του λαού μας, για να είναι ανοιχτά σχολεία είναι αναγκαία, συνεχίζεται. Διεκδικούμε:

  • Ενίσχυση της ΠΦΥ στο νησί, κάλυψη των κενών στο νοσοκομείο
  • Να μην είναι το νοσοκομείο εμβολιαστικό κέντρο. Πρόσληψη προσωπικού για τους εμβολιασμούς
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους συναδέλφους και σε όλο το λαό, ουσιαστική ιχνηλάτηση όταν εντοπίζονται κρούσματα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλες οι κυβερνήσεις, σε όλες σχεδόν τις χώρες εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της πανδημίας για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου.

Στο χώρο της παιδείας οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ξεπέρασαν και το ΣΥΡΙΖΑ που είχε φέρει νομοσχέδιο μες στο Πάσχα. Μετράμε: αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα με κλειστά σχολεία λόγω πανδημίας (!), αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση υλοποιώντας απαιτήσεις του ΣΕΒ, ηλεκτρονική ψηφοφορία, δημιουργία αστυνομίας στα ΑΕΙ, με τα ιδρύματα να είναι κλειστά εδώ και ένα και πλέον χρόνο (!), η αξιολόγηση και άλλα.

Στο ζήτημα της αξιολόγησης χαιρετίζουμε την απόφαση όλων των σχολικών μονάδων του νησιού που κήρυξαν συμμετοχή στην απεργία- αποχή. Είναι ένα σημαντικό βήμα, πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε τη συνέχεια της δράσης μας.

Η κυβερνητική πολιτική δεν έχει καμιά νομιμοποίηση, έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση. Μες στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση των συναδέλφων, αλλά και των γονιών που τους θέλουμε δίπλα μας, να μη βρει έδαφος κανένας αντιδραστικός κοινωνικός αυτοματισμός.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών θα συμβάλλουμε όσο μπορούμε, με τις δυνάμεις που έχουμε σε αυτή την υπόθεση, όπως κάναμε και στην προσπάθεια ενημέρωσης των συναδέλφων για το αντιδραστικό περιεχόμενο της αξιολόγησης, παρόλο που δεν έχουμε εκλεγμένο στο ΔΣ, δεν έχουμε συνδικαλιστικές άδειες, φτάνοντας σε πάνω από το 70% των σχολείων του νησιού.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το νησί ακόμα δεν έχει επουλώσει τις πληγές από το σεισμό στις 30 Οκτώβρη. Ο κόσμος δεν έχει πάρει τις αποζημιώσεις του, επαγγελματίες αναμένουν την αναγκαία κρατική ενίσχυση, ετοιμόρροπα ερείπια στέκουν ακόμα δημιουργώντας κινδύνους.

Αυτές τις μέρες αναμένονται με σημαντικότατη καθυστέρηση οι προκάτ αίθουσες. Χρειάζεται επαγρύπνηση για να δούμε αν τηρούνται οι δεσμεύσεις, έτσι ώστε όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Επειδή όμως υπάρχει πείρα από σεισμόπληκτες περιοχές που 4 χρόνια μετά περιμένουν, είμαστε σε ετοιμότητα για δράση, για να φτιαχτούν όλα τα σχολεία με τις προδιαγραφές που πρέπει, να γίνονται τακτικά οι απαραίτητοι αντισεισμικοί έλεγχοι και παρεμβάσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της έντασης της κρατικής καταστολής, με αποκορύφωμα τις εικόνες ντροπής από την πλατεία της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε αυτά τα γεγονότα και δηλώνουμε ακόμα ότι καταδικάζουμε την προβοκατόρικη δράση ομάδων, που στήνουν επεισόδια αμαυρώνοντας τις κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταδικάσουν αυτή την ένταση της καταστολής παίρνοντας υπόψη:

  • Πάνω σε ποια πολιτική ξεδιπλώνεται η καταστολή; Πάνω σε μια πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των αναγκών του λαού και της νεολαίας. Μια πολιτική που υπηρετούν με αντιλαϊκή συνέχεια όλες οι κυβερνήσεις.
  • Την ένταση των μέτρων καταστολής από όλες τις κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις «ΑΥΡΕΣ» για την καταστολή των διαδηλώσεων που η ΝΔ χρησιμοποίησε στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιόρισε το δικαίωμα στην απεργία, η ΝΔ περιορίζει και άλλο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπαγε συνταξιούχους, η ΝΔ οικογένειες που κάνουν βόλτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπαγε φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στο μισητό σύμβολο του Τρούμαν, η ΝΔ φέρνει αστυνομία στα ΑΕΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιώνυμο αδίκημα το μπλοκάρισμα πλειστηριασμών, η ΝΔ χτυπά κάθε ένα που σηκώνει κεφάλι εν μέσω πανδημίας. Και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Από αυτή τη σκοπιά καλούμε το σύλλογο και τους συναδέλφους να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις καταδίκης της κρατικής καταστολής.

 

Μάρτης 2021