Ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολειά μας

Καμία δίωξη σε όσους αγωνίζονται ενάντιά του

Να αθωωθεί ο αγωνιστής Διαμαντής Γρυδάκης!

Τη Δευτέρα 14 Γενάρη, στο Εφετείο Σάμου, δίνεται η επόμενη μάχη για την αθώωση του Διαμαντή Γρυδάκη, μέλους του παραρτήματος Σάμου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και τοπικού συμβούλου Μαραθοκάμπου με τη Λαϊκή Συσπείρωση τότε, για τη στάση του και την παρέμβασή του στην ομιλία – διαστρέβλωση της ιστορίας υπέρ του δικτάτορα εγκληματία Μεταξά –  που εκφωνήθηκε την 28η Οκτώβρη 2012 από καθηγήτρια του γυμνασίου Μαραθοκάμπου στην εκκλησία του χωριού.

Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, που είχε γίνει το Μάρτη του 2017, ήταν η καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή. Στο ίδιο δικαστήριο είχε παύσει η ποινική δίωξη του έταιρου κατηγορουμένου για τον ίδιο λόγο, Τάκη Διαμαντίδη, προέδρου της ΕΛΜΕ Σάμου. Στην πρώτη εκδίκαση της έφεσης που θα γινόταν στις 19 του περασμένου Νοέμβρη, η δίκη πήρε αναβολή.

Θεωρούμε απαράδεκτη την καταδίκη του Διαμαντή Γρυδάκη. Διαμαρτυρήθηκε και εξέφρασε γνώμη για το αυτονόητο: Για την ιστορία του τόπου μας. Για τους αγώνες του λαού μας. Για όσους έχυσαν το αίμα τους στην Εθνική Αντίσταση και στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Εξέφρασε τη διαμαρτυρία του επειδή όλους αυτούς ο Μεταξάς, η ιδεολογία του, η πολιτική πρακτική του τους δίωκε, τους εξόριζε, τους δολοφονούσε, τους παρέδιδε στους ναζί κατακτητές!

Κάθε εκπαιδευτικός, οφείλει να μαθαίνει στα παιδιά την πραγματική ιστορία του λαού μας, να διδάσκει τους αγώνες του ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό, ιδεολογίες τις οποίες υμνούσε ο Μεταξάς και η δικτατορία του, να τους δείχνει το δρόμο της συλλογικής πάλης. Θέλουμε τα παιδιά μας να διαπαιδαγωγούνται ως ολοκληρωμένες, αγωνιστικές προσωπικότητες, να μη ζουν συμβιβασμένα, με σκυμμένο το κεφάλι.

Η ανοχή στο φασισμό και το ρατσισμό δεν έχουν θέση στα σχολεία. Βγάζουν «λάδι» το σύστημα και αποπροσανατολίζουν τη νεολαία και την εργατική τάξη απ’ τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων, της καπιταλιστικής κρίσης, της προσφυγιάς και των δολοφονιών χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο από τον πόλεμο για τα κέρδη των λίγων. Αποτελούν, ταυτόχρονα, τα πιο βρώμικα όπλα στην προσπάθεια να καταπνιγεί η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων απέναντι στη σφαγή των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και γίνονται εμπόδια στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, στο να χαράξει ο λαός το δικό του δρόμο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

Οι εκπαιδευτικοί ως παιδαγωγοί της νέας γενιάς και οι γονείς πρέπει, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα να γίνουν εκφραστές της αληθινής ιστορίας του τόπου μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να διαπαιδαγωγούνται με τις αξίες και τους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, με τις αξίες της  συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης κι όχι της υποταγής και του μίσους. Σήμερα που η ιδεολογία του μίσους, του ναζισμού και του φασισμού απλώνει τα πλοκάμια της παντού, είτε από τη Χρυσή Αυγή, είτε από άλλες εθνικιστικές ομάδες, αυτό αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.

Καλούμε την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, τους συλλόγους γονέων, τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς να συμπαρασταθούν στο διωκώμενο και να παρευρεθούν στο δικαστήριο την ημέρα της δίκης.

Ο λαός μας διδάσκεται απ’ την ιστορία του, ότι μόνο με οργανωμένο αγώνα και πάλη για να γίνει αυτός αφέντης στον τόπο του, θα δει καλύτερες μέρες.

Εμπνεόμαστε απ’ την ιστορία του, συνεχίζουμε τον αγώνα.