Διήμερη περιοδεία πραγματοποίησε  στην Σάμο το μέλος της  πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για το προσφυγικό, τα δικαιώματα και την δικαιοσύνη,  Πάνος Λάμπρου. Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ  εξήγησε τους λόγους τις επίσκεψης του στο νησί  με απώτερο σκοπό να δει από κοντά το πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης και πως θα διαμορφωθούν προτάσεις για τις λύσεις που απαιτούνται. Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο hot-spot  λέγοντας πως οι συνθήκες  εκεί δεν είναι ιδανικές και εξήρε την ηρωική όπως την χαρακτήρισε προσπάθεια  εργαζομένων και εθελοντών.

« Δεν είναι η καταλληλότερη η εικόνα του Κέντρου . Πρέπει να αντιστοιχηθεί ο κόσμος που ζει εκεί με την χωρητικότητα του κέντρου . Η δική μας προσπάθεια είναι να γίνει ο βίος αυτών των ανθρώπων βιώσιμος και όχι αβίωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε στις ανησυχίες του όσον αφορά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και στις προσπάθειες ένταξης  των μεταναστών σε αυτή, στην ανταλλαγή στοιχείων από την κουλτούρα του καθενός από τις δύο πλευρές  χωρίς να την υιοθετούν   και  το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην μόρφωση.

Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι δεν είναι ένα  πρόβλημα ελληνικό η τουρκικό ωστόσο ένα είναι το σίγουρο είπε  «ότι ήρθε για να μείνει».

Οι δημοσιογράφοι από την πλευρά τους του έθεσαν ερωτήσεις για τη στάση του κ. Μουζάλα, για την αργοπορία λήψης μέτρων  από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, για την έντονη παραβατικότητα και τις ανησυχίες των κατοίκων του νησιού που έχουν αναπτύξει αισθήματα φόβου και ξενοφοβίας.

Ο κ. Λάμπρου δήλωσε πως υπάρχει η πρόθεση να δοθούν λύσεις αλλά θα πρέπει και η τοπική κοινωνία να μην καταδικάζει συλλήβδην όλους τους μετανάστες και να τους θεωρεί παραβατικούς.

Το μέλος της  πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για το προσφυγικό, τα δικαιώματα και την δικαιοσύνη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί είχε συνάντηση  με το σύλλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα – αλληλεγγύη στους πρόσφυγες,

με  τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Κατρακάζο, τον αντιδήμαρχο Σάμου κ Παπαγεωργίου

και με τους  διευθυντές της  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.