Μια νέα έρευνα για τα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο δημοσιοποίησαν Έλληνες επιστήμονες.

Στην έρευνα για τα τσουνάμι, σύμφωνα με «Τα Νέα», συμμετείχαν ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας και συνεργάτες του από τον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ (Μ. Γώγου, Σ. Μαυρούλης, Ι. Τριανταφύλλου), ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO για θέματα τσουνάμι, και ο Μ. Θράβαλος, φοιτητής Φυσικής.

Όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο τσουνάμι που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μεσογείου τα τελευταία 65 χρόνια ήταν το μεγάλο κύμα που έπληξε τη Σάμο μετά τον πρόσφατο, μεγάλο σεισμό των 6,7 – 7 Ρίχτερ, στις 30 Οκτωβρίου του 2020. Το μέγιστο ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 3,35 μέτρα στο βόρειο τμήμα του νησιού (Αγ. Νικόλαος), ενώ στο Βαθύ το κύμα κατέκλυσε μια περιοχή μήκους δυο χιλιομέτρων και βάθους μεγαλύτερου των 100 μέτρων.

Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι το τσουνάμι θα είχε ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες αν ένα γεωφυσικό φαινόμενο δεν προστάτευε το νησί: η ανύψωση της Σάμου κατά 15-25 εκατοστά από τον Βορρά ως τον Νότο, η οποία συνέβη παράλληλα με την εκδήλωση του σεισμού και μετρίασε την επίδραση του κύματος.
Ο δρ Παπαδόπουλος δήλωσε στα «Νέα» ότι στο Βαθύ «το κύμα έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 2 μέτρα και, όπως διαπιστώσαμε, προχώρησε στην ακτή σε βάθος 100-110 μέτρων, δηλαδή εισέβαλε στους κάθετους δρόμους προκαλώντας σημαντικές βλάβες». Αυτό είχε ως συνέπεια να πληγούν πάρα πολλά παράκτια καταστήματα, λόμπι ξενοδοχείων, καφετέριες και πολλά αυτοκίνητα.

«Στο Βαθύ το τσουνάμι ήρθε σε δύο κύματα», εξήγησε στα «Νέα», ο δρ Παπαδόπουλος. «Το πρώτο έφτασε στις 14.04, δηλαδή 13 λεπτά μετά τον σεισμό, και είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο, ενώ 25 λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έφτασε δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα ύψους 2 μέτρων. Αυτό συμβαίνει συχνά», επισήμανε. «Ενώ έχει προκληθεί το πρώτο τσουνάμι και ο κόσμος θεωρεί ότι είναι ασφαλής, έρχεται το δεύτερο με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Στο Καρλόβασι το ύψος του κύματος υπολογίστηκε στα 1,8 μέτρα, ενώ στα τουρκικά παράλια έφτασε τα 2 μέτρα».

Πηγή: iefimerida.gr