Ενάντια στην ωμή επέμβαση ακύρωσης της απεργίας:

Να μαζικοποιηθούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 3/6

Να δυναμώσει ο αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Όλες οι βασικές αστικές δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) συντάχθηκαν και συνεργάστηκαν ώστε μέσω των παρατάξεών τους να επιβάλουν την ακύρωση της απεργίας της 3/6. Μαζί τους συντάχθηκε ενεργητικά η ηγεσία του ΚΚΕ που μέσω του ΠΑΜΕ έσβησε με μια μονοκοντυλιά και σε μια στιγμή όλες τις απεργιακές αποφάσεις των δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών

  1. και σωματείων που ελέγχει και συνυπέγραψε με τις παρατάξεις των κομμάτων του συστήματος την ακύρωση της απεργίας σε ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ.

Με πρώτο βιολί τον Παναγόπουλο της κυβερνητικής-εργοδοτικής ΓΣΕΕ όλες αυτές οι δυνάμεις, με την ακύρωση της απεργίας και το μπλοκάρισμα όλων των αγωνιστικών διεργασιών που εξελίσσονταν επεδίωξαν και επιδιώκουν: α) Να δώσουν στήριξη στο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα Χατζηδάκη που στοχεύει σε στρατηγικό χτύπημα των όρων εργασίας και πάλης του κόσμου της δουλειάς, αλλά και συνολικά στην αντιδραστική επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησης του. β) Να καταστείλουν και να καταπνίξουν τις τάσεις αντίστασης και αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας, να επιβάλουν κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης στο λαό. Προϋπόθεση αναγκαία για να αποφευχθούν εκδηλώσεις της πολιτικής αστάθειας, καθώς το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης βρίσκεται αντιμέτωπο με μεγάλα αδιέξοδα.

  1. Αυτή η ωμή επέμβαση των δυνάμεων του συστήματος και των κολαούζων τους από τη μια αναδεικνύει τις μεγάλες ανησυχίες τους και τα αντιδραστικά σχέδια τους, που τους υποχρεώνουν να αφαιρέσουν κάθε προσωπείο «δημοκρατικότητας» και «σεβασμού» των τάχα ανεξάρτητων συνδικαλιστικών οργανώσεων και δυνάμεων. Οι εργατοπατέρες αλλά και ο θεωρούμενος «αγωνιστικός συνδικαλισμός» εφάρμοσαν στην πράξη και από κοινού την πολιτική κατεύθυνση της αντισυνδικαλιστικής διάστασης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, πριν αυτό ψηφιστεί και στα πλαίσια του «αγώνα» τους ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό!

Από την άλλη, ωστόσο, η ωμή αυτή επέμβαση αποκαλύπτει σε πλατύτερα κομμάτια αγωνιστών και εργαζόμενου λαού τα βασικά και πραγματικά προβλήματα και ζητούμενα για την ανασυγκρότηση του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος. Η απόφαση για την απεργία στις 3/6 βρισκόταν από την αρχή κάτω από τα παζάρια και τις μεθοδεύσεις των δυνάμεων του συστήματος. Και τελικά η απόφαση σβήστηκε, η απεργία ακυρώθηκε, γιατί στα σωματεία κυριαρχεί η γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού, γιατί λείπει η απαιτούμενη οργάνωση του κόσμου της δουλειάς στη βάση της κατεύθυνσης της αντίστασης και της διεκδίκησης, που θα επιτρέψει στα σωματεία να γίνουν όργανα πάλης στα χέρια των εργατών και των εργαζομένων. Η απεργία ακυρώθηκε, γιατί τα σωματεία και τα συνδικάτα χρησιμοποιούνται ως όργανα επιβολής της πολιτικής της ταξικής συνεργασίας και υποταγής του εργατόκοσμου, είναι σφραγίδες στα χέρια των αστικών και ρεφορμιστικών δυνάμεων.

  1. Η ηγεσία του ΚΚΕ επανέλαβε, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και χωρίς κανένα πρόσχημα, αυτό που σε πολλές περιπτώσεις παλιότερα και πρόσφατα (π.χ. συνέδριο ΓΣΕΕ στο Καβούρι, ασφαλιστικό Κατρούγκαλου 2016) έχει αναδείξει ως βασικό χαρακτηριστικό της: την πλήρη υποταγή της στην αστική πολιτική νομιμότητα, όσο «στενά» και αν είναι τα όρια της νομιμότητας αυτής. Είναι η ίδια πρακτική με αυτή των «συμβολικών αγώνων» με την οποία κήρυξε υποταγή σε όλες τις πολιτικές απαγορεύσεις στη διάρκεια της καραντίνας. Είναι η πρακτική που υπηρετεί τη βασική γραμμή του ΚΚΕ, αυτή που αναζητά «μια άλλη κυβερνητική πολιτική» για τους εργάτες και το λαό. Μια γραμμή που την αποκάλυψε χαρακτηριστικά ψηφίζοντας στην ΑΔΕΔΥ στις 1/6/21 υπέρ «του εμβληματικότερου και φιλεργατικότερου νόμου», δηλαδή υπέρ του νόμου 1264/82! Μια γραμμή που εκφράζεται με όλη την ρεφορμιστική αιτηματολογία του, με την πολύχρονη και πάγια συγκυβέρνησή του με όλες τις καθεστωτικές δυνάμεις σε όλη την κλίμακα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και αναζητά την κορύφωση της με τις προτάσεις νόμου «των σωματείων» στη Βουλή.

Όλες οι δυνάμεις που επέμβηκαν για να ακυρώσουν την απεργία προσπαθούν τώρα με τα απογευματινά συλλαλητήρια της 3/6, να κρύψουν και να «ξεπλύνουν» το χτύπημα που επεδίωξαν στην μαζική απεργιακή πάλη.

  1. Το αγωνιστικό δυναμικό του κινήματος, οι εργαζόμενοι που απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας έδιναν τις προηγούμενες μέρες τη μάχη της συμμετοχής στην απεργία της 3 Ιούνη, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να απογοητευθούν και να σκύψουν το κεφάλι στην ωμή αυτή επέμβαση!

Όλοι αυτοί, και συνολικά ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή των μαζικών αντιστάσεων, καλούνται να στηρίξουν αποφασιστικά κάθε προσπάθεια υπεράσπισης της απεργίας στις 3 Ιούνη! Να πρωτοστατήσουν και να συμμετέχουν στα απεργιακά καλέσματα και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις που γίνονται στις 3/6 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, κόντρα στις καθεστωτικές και υποταγμένες δυνάμεις που οργάνωσαν την ωμή αυτή επέμβαση.

Όλοι αυτοί καλούνται να πάρουν στα χέρια τους τη συνέχιση και το δυνάμωμα της απεργιακής πάλης, του απαιτούμενου παρατεταμένου αγώνα για να μην περάσει το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα. Με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα που στηρίζεται στην καλύτερη επίγνωση των πραγματικών δεδομένων, στο δίκιο του εργάτη, στην ανάγκη και στη δυνατότητα του λαού και της νεολαίας να συγκροτήσουν και να δυναμώσουν τις δικές τους πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις. Αυτές που υπηρετούν και θα υπηρετούν τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα και την επαναστατική προοπτική.

 

2-6-21