Το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Ελληνική κυβέρνηση

 

Ανακοίνωση του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας

Συμπληρώθηκαν σήμερα 5 χρόνια από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα, έδωσε τα κλειδιά του προσφυγικού στον Ερντογάν. Για να αντιμετωπιστεί μια ευρωπαϊκή κρίση προσφύγων δημιουργήθηκε μια ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση σε 5 ελληνικά νησιά που από τότε σηκώνουν υπέρμετρα δυσανάλογο βάρος για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τον Μάρτιο του 2016, λίγες μέρες πριν την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά από σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν χαράσσοντας την εθνική γραμμή για το προσφυγικό. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας «ξέχασαν» ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ώστε οι πρόσφυγες να μην εγκλωβίζονται στη χώρα.

Σήμερα, τα μέτρα της Κοινής Δήλωσης, που συμφωνήθηκαν ως προσωρινά,  όχι μόνο έχουν πάρει μόνιμο χαρακτήρα αλλά αποτελούν και τη βάση συζήτησης για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η Τουρκία κεφαλαιοποιεί τα αποτελέσματα του περσινού εκβιασμού στον Έβρο και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παριστάνει πως δεν θυμάται ούτε την επιθετική ενέργεια της Τουρκίας ούτε τον ανθρώπινο πόνο που δημιούργησαν οι αποφάσεις της στα ελληνικά νησιά.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ, κάποιες από τις οποίες καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση τους στο προσφυγικό, εκβιάζουν για λύσεις σε βάρος της χώρας μας και των προσφύγων.

Το Κίνημα Αλλαγής αλλά και πολλές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο επιμένουν στον υποχρεωτικό αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ. Καμία χώρα πρώτης εισόδου δεν πρέπει να γίνει αποθήκη ψυχών και πρέπει να μπει ένα τέλος στην αδικία που έγινε σε βάρος των ελληνικών νησιών. Ο Έβρος δεν πρέπει να γίνει η νέα Μόρια.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διεκδικεί. Δεν πολιτεύεται βάσει της εθνικής γραμμής αλλά, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και μικροκομματικούς σχεδιασμούς, υποτάσσεται τελικά  στις ορέξεις των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα ρυθμίσει τη μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ιστορική ευθύνη ώστε οι επικείμενες αποφάσεις να μην καταδικάσουν οριστικά τη χώρα στο ρόλο της αποθήκης ψυχών της ΕΕ.

Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να ορθώσει το ανάστημα της. Το δίκαιο είναι με το μέρος της χώρας μας. Το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Ελληνική κυβέρνηση.