Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στο Εργατικό Κέντρο Σάμου με εργαζόμενες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» παρουσία της γενικής γραμματέα της Διοίκησης του ΕΚΣ Νανάς Νικολάου, ενώ εκλήθη και το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής.

Οι εργαζόμενες αναφέρθηκαν στο ζήτημα που έχει προκύψει με την πρόσφατη προκήρυξη 4Κ/2020 που συμμετείχαν, όπου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν υπολογίζεται η ειδική εμπειρία με αποτέλεσμα 1100 εργαζόμενοι πανελλαδικά (περίπου το 1/3) να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους μεταξύ αυτών και συνάδελφοι από τη Σάμο και τους Φούρνους, ενώ ήδη και στην πρώτη φάση των αποτελεσμάτων μένουν εκτός 163 συνάδελφοι.

Αξίζει να επισημάνουμε τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος και την κοινωνική συνεισφορά των συναδέλφων 20 χρόνια τώρα, ιδιαίτερα σε συνανθρώπους μας τρίτης ηλικίας και με ειδικά προβλήματα, αλλά και τη βοήθεια που τους προσέφεραν ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας για τη συναισθηματική στήριξη αλλά και την ιατρική φροντίδα και την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσής τους.

Αντί λοιπόν η συγκεκριμένη υπηρεσία να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι συνάδελφοι υφίστανται το χρόνιο εμπαιγμό από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τις δημοτικές αρχές που τους κρατούν σε χρόνια ομηρία μέσω συμβάσεων, απληρωσιά και αποκορύφωμα την τελευταία προκήρυξη που πετάει εν τέλει μέρος αυτών στην ανεργία, πολλοί εκ των οποίων εργαζόμενοι 20 χρόνων.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στις εργαζόμενες, επισημαίνοντας ότι θα τους στηρίξουν με κάθε τρόπο στα δίκαια αιτήματά τους:

  • Για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε κανένας επιτυχών όλων των κατηγοριών από τους τελικούς πίνακες του διαγωνισμού της προκήρυξης 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, όπως αυτοί έχουν ανακοινωθεί, να μην αποκλεισθεί και μείνει χωρίς εργασία
  • Για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου και οι 163 πολυετείς εργαζόμενοι στο ΒΣΣ που έμειναν εκτός προκήρυξης, να μονιμοποιηθούν και να παραμείνουν στην εργασία τους
  • Άμεσα να πληρωθούν δεδουλευμένα 8 μηνών που οφείλονται στους εργαζόμενους που ήταν με σύμβαση έργου από το 2010. Για όσο παραμένουν απλήρωτοι να υπάρχει αναστολή πληρωμών σε δημόσιο, τράπεζες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, κατάσχεση και πλειστηριασμός.
  • Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πρόσληψη περισσότερου προσωπικού, με βάση τις ανάγκες.

 

ενώ θα τους στηρίξουν και στην απεργία στην οποία προχωράνε την Παρασκευή 21 Οκτώβρη. Τέλος, τους κάλεσαν και σε συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.