Με περιοδεία στις μονάδες υγείας του νησιού, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του βουλευτή Ρεθύμνου, πρώην Υπουργού και Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού. Ο κ. Ξανθός συνοδευόταν από τους τρεις υποψηφίους βουλευτές, Βαρδαρό Σταμάτη, Δεμερτζή Πένη, Κάρλα Μανώλη και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής. Επισκέφθηκαν τα Κέντρα Υγείας στο Καρλόβασι και στην πόλη της Σάμου, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης «Φάρος», το κέντρο διημέρευσης-ημερήσιας φροντίδας «Μέλισσα» και τέλος το Νοσοκομείο της Σάμου.

Στις συνομιλίες τόσο με τις διοικήσεις όσο και με τους εργαζόμενους υγειονομικούς τονίστηκε ότι βασική στόχευση  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣγια την υγεία  είναι αφενός η ανάσχεση της αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ που έχει επιφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μέσω της στρατηγικής της σύγκλισης με το μέσο όρο των δημόσιων δαπανών υγείας της ΕΕ (7,5% του ΑΕΠ, από 5,5% που είναι σήμερα στην Ελλάδα) και αφετέρου η  αντιστροφή του brain drain με γενναία αναβάθμιση των αποδοχών του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ , βελτίωση των συνθηκών εργασίας, υπερωριακής απασχόλησης και επιστημονικής εξέλιξης στο σύστημα υγείας αλλά και αναμόρφωση των οργανισμών των δομών υγείας ώστε να δοθεί η δυνατότητα  στελέχωσης με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Παράλληλα το Υγειονομικό Ισοδύναμο θα συμβάλλει στην εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων, μέσα από δημόσιες πολιτικές καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας των κατοίκων των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.

 

Τέλος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε δημοσιογράφους τοπικών μέσων ενημέρωσης στο ξενοδοχείο «Samos» ο πρώην Υπουργός τόνισε ότι μόνο με μία προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει η ριζική αναδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα επιτρέπει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα και στις νέες θεραπείες.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η υποστελέχωση του ΕΣΥ απαιτεί προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό, συνθήκες μόνιμης αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτούνται με μόνιμο προσωπικό, νέο πλέγμα κινήτρων οριζόντια σε όλους, στοχευμένες προσλήψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας , ειδική επεξεργασία για κίνητρα στους νησιώτες όπως το Υγειονομικό Ισοδύναμο που αφορά στην κάλυψη των εξόδων του ταξιδιού που θα πραγματοποιούν οι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών για ιατρικούς λόγους. Τέλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 65% στον μισθό του νεοδιόριστου ιατρού επιμελητή β’ και αντίστοιχα σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές. Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός υγείας τόνισε ότι έχει κοστολογηθεί η χρηματοδότηση που πρέπει να υπάρξει για ποιοτική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αναφορικά με το διακύβευμα των εκλογών είπε ότι ο λαός πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε μία πολιτική που ενισχύει την κοινωνική ισότητα, βοηθάει τους αδύναμους η στην πολιτική που εφαρμόζει η Ν.Δ, δηλαδή της ανισότητας και της φτωχοποίησης. «Μαζί με την κοινωνία μπορεί η αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις να βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, όχι σε μια λογική πελατειακών σχέσεων, ευνοιοκρατίας, ρουσφετοκρατίας και εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Αυτή ήταν πάντα η δική μας κρίσιμη διαχωριστική γραμμή, να υπηρετούμε από τις θέσεις ευθύνης και από τις θέσεις θεσμικής εκπροσώπησης το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον» τόνισε με έμφαση. Ο βουλευτής Ρεθύμνου ανέφερε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μετά τις εκλογές να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας καθώς όπως τόνισε το μοντέλο των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει χρεοκοπήσει αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 27 χώρες της Ε.Ε οι 23 έχουν κυβέρνηση συνεργασίας. Δήλωσε ότι είναι διακριτές οι πολιτικές επιλογές και ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν θέλει κυβέρνηση για τον έναν η τους πολλούς.