Την ανώτατη τιμητική διάκριση του Ιππότη  του  Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα  έλαβε η Σαμιώτισσα Μαίρη Μουζάκη  καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας  και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου φροντιστηρίου,  στο διεθνές συνέδριο του συνδέσμου ΑΜΟΡΑ.

Πρόκειται για έναν θεσμό του Ακαδημαϊκού Φοίνικα  που αποτελεί ανώτατη τιμητική διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας και απονέμεται σε Γάλλους και αλλοδαπούς εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους στον γαλλικό πολιτισμό και την εκπαίδευση. Οι τρεις βαθμίδες βράβευσης με τα  ΜΩΒ παράσημα είναι οι Ιππότες, οι Αξιωματικοί και οι Ταξίαρχοι.

Η κ. Μουζάκη προτάθηκε από την Γαλλική Πρεσβεία της Ελλάδας συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών λόγω του πλούσιου βιογραφικού της.

( πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, εξειδίκευση στη Διδακτική της γαλλικής γλώσσας στο Παρίσι και στη Λυών , διδασκαλία γαλλικής στο Διεθνές Σχολείο του Άμστερνταμ)

  • Έναρξη κέντρου γαλλικής γλώσσας το 1995, μετά από 25 χρόνια απουσίας της εκμάθησης της γαλλικής μετά το κλείσιμο της σχολής Saint Joseph ( 1901-1970)
  • Καθιέρωση εξεταστικού κέντρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών το 1997
  • Υψηλά ποσοστά επιτυχίας στα πτυχία της γαλλικής γλώσσας και πρωτιά μαθήτριας μου στις Πανελλαδικές στην Γαλλική Αθηνών
  • Διοργάνωση ταξιδιών στη Γαλλία με μαθητές για να έρθουν σε επαφή με τη γαλλική γλώσσα και γαλλικό πολιτισμό
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων Γαλλοφωνίας στο Δημαρχείο της Σάμου παρουσία του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου
  • Συμμετοχή στον πανελλήνιο διαγωνισμό Γαλλοφωνίας με μαθητές του 3ο Δημοτικού Πόλεως Σάμου όπου λάβαμε το 1ο βραβείο δημιουργώντας ένα δίγλωσσο ημερολόγιο σε μορφή κόμιξ με στοιχεία της Σάμου.

 

Να σημειώσουμε ότι η  Ελλάδα ως επίσημο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας τιμάται μέσω αυτών των προσώπων που επιλέγονται γι αυτή την διάκριση αρχικά από τις κατά τόπους Γαλλικές Πρεσβείες των χωρών και στη συνέχεια εγκρίνονται οι προτάσεις από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας όπου υπογράφεται διάταγμα για την κάθε παρασημοφόρηση. Τα μέλη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα κάθε κράτους αποτελούν το σύνδεσμο ΑΜΟΡΑ  ο οποίος ιδρύθηκε το 1962 στη Γαλλία και είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας καθώς και του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας.

Οι διακρίσεις αυτές είναι τιμή για το νησί και για όλους τους Σαμιώτες.