ΘΕΜΑ: Σχετικά με το ΚΕΦΙΑΠ Σάμου    

Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την αντίθεσή μας   στο λεγόμενο «Εθνικό σχέδιο αποκατάστασης», διότι  δεν υπάρχει ούτε λέξη για τη στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ Σάμου, ενός ΚΕΦΙΑΠ μονίμως υποστελεχομένου, που θέλει, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Το γεγονός αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι καλύπτει λιγοστά παιδιά με βάση τις πραγματικές ανάγκες του νησιού.

Κι όλα αυτά, σε ένα ακριτικό νησί όπως η Σάμος, μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και άρα από υπηρεσίες που χρειαζόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε, παρά μόνο να γευτούμε, όσοι από εμάς έχουμε την δυνατότητα να μεταβούμε στην πρωτεύουσα.                         Η υποστελέχωση και η διαρκής απαξίωση του ΚΕΦΙΑΠ, που οδηγεί αναπόφευκτα σε ιδιωτικές υπηρεσίες για όσους και για όσο έχουν τη δυνατότητα, αποτελεί κατάφωρη αδικία.

Σε ένα νησί που οι κάτοικοι δοκιμάζονται καθημερινά από ελλείψεις σε υποδομές, δομές υγείας και μετακίνηση, καταλαβαίνετε τα επιπρόσθετα προβλήματα που ανακύπτουν για τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Για αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε το ΚΕΦΙΑΠ Σάμου να αποτελεί πρότυπο, προσφέροντας ανακούφιση, φροντίδα και ολιστική αντιμετώπιση για κάθε μορφής αναπηρία ανεξαιρέτως.

Σήμερα, που η απουσία εργοθεραπευτή, ψυχολόγου και ειδικού παιδαγωγού,  από το ΚΕΦΙΑΠ, αποκλείει ολόκληρες ομάδες ανθρώπων από την αποκατάσταση, η πλήρης στελέχωσή του με βάση και την εκτίμηση των αναγκών στο νησί κρίνεται επιτακτική, καθώς αποτελεί δικαίωμα των ΑμεΑ της Σάμου και ως τέτοιο παραβιάζεται εδώ και χρόνια.

Ενδεικτικό παράδειγμα των όσων λέμε είναι η απόσπαση της παιδιάτρου από το ΚΕΦΙΑΠ στο Νοσοκομείο Σάμου η οποία ως μοναδική ιατρός στην παιδιατρική κλινική, εργάζεται κάτω από εξαντλητικές συνθήκες, υπερβάλλοντας εαυτό, προκειμένου να ανταπεξέλθει. Εκεί οδηγεί η έλλειψη μόνιμου προσωπικού: να μπαίνουμε στο δίλημμα ποιος οργανισμός θα καλύπτει όπως όπως ανάγκες σε βάρος άλλων οργανισμών και ασθενών φτάνοντας στα άκρα τους εργαζόμενους.

Σας μεταφέρουμε το αίτημα του Συλλόγου μας και αναμένουμε τις ενέργειές σας, για:

  • Άμεση και πλήρη αποκατάσταση του ΚΕΦΙΑΠ με βάση και τις ανάγκες των ΑμεΑ στο νησί της Σάμου. Να λυθεί άμεσα το φλέγον πρόβλημα στις προαναφερθείσες ειδικότητες και με όσες ακόμα είναι αναγκαίες.

Με αυτή την ευκαιρία, επισυνάπτουμε τα αιτήματα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο, στην οποία πήραμε μέρος.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ                      ΘΡΑΒΑΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ