ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ

Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020 σε συνδυασμό με τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημία του Covid-19, δημιούργησαν ορισμένες αντιξοότητες ως προς την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά μας μετά την κυβερνητική απόφαση της επαναλειτουργίας των σχολικών δομών στις 11.01.2021, αφού το κτίριο που στέγαζε επί σειρά ετών υπέστη σημαντικές τεχνικές
βλάβες με αποτέλεσμα να καταστεί ακατάλληλο για χρήση προς το παρόν.

Η προταθείσα λύση της προσωρινής φοίτησης των παιδιών μας (μαθητών του νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Σάμου) σε σχολείο του Βαθέος μας βρίσκει αντίθετους, ένεκα της αδυναμίας εκ μέρους μας να ανταπροκριθούμε οικονομικά στη μεταφορά των παιδιών από και προς τις σχολικές μονάδες.

Κινούμενοι, λοιπόν, με πρόθεση τη διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών μας και την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που θέλουν δημιουργηθούν διά της διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, αποστείλαμε σήμερα τη με αριθμό πρωτοκόλλου 136/12.01.2021 Διαμαρτυρία μας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, κοινοποιούμενη περαιτέρω προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τον κ. Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου.

Το κείμενο της διαμαρτυρίας έχει ως εξής

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΜΟΥ

Διαμαρτυρία Του  Συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου Σάμου Δήμου Ανατολικής Σάμου
Κατά Παντός Αρμοδίου και Υπευθύνου Κοινοποιούμενη προς:

  1.  κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σάμου
  2. κ. Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου
  3. κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου
    —————————————————

Αξιότιμη κυρία Διευθύντρια,
Οι κάτοικοι και γονείς ανήλικων παιδιών φοιτούντων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο Παλαιοκάστρου αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς καθότι το τελευταίο διάστημα έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών μας στη μάθηση διά του εμμέσως επιχειρούμενου αποκλεισμού τους εκ της μαθητικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, το κτίριο που στέγαζε επί σειρά ετών τα δύο σχολεία (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) επλήγη καίρια ύστερα από την έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε πλησίον του νησιού μας την 30η Οκτωβρίου 2020. Τούτο μέχρι στιγμής δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθότι ένεκα των εκτάκτων μέτρων διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού είχε επιλεγεί ως λύση για τη συνέχιση του σχολικού έτους η τηλεκπαίδευση.

Ωστόσο, κατόπιν της από 11.01.2021 κυβερνητικής έγκρισης της μερικής ομαλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά της επιστροφής των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές δομές, ο αντίκτυπος του σεισμού έγινε αισθητός επηρεάζοντας τα παιδιά μας ως μαθητές, καθότι εκρίθη ότι πρέπει να προσέροχνται με ίδια μέσα καθημερινώς σε σχολείο της πόλης της Σάμου προκειμένου να εκτελούν τα μαθητικά τους καθήκοντα.

Η εξέλιξη αυτή για όλους τους γονείς – μέλη του Συλλόγου μας κρίνεται ως πρόχειρη, αυθαίρετη και άδικη για τον εξής απλό λόγο: Οι περισσότεροι των γονέων δε δύνανται οικονομικώς να υποστηρίξουν τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς το σχολείο της Σάμου, μερικοί δε εξ αυτών δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαθητές «δύο ταχυτήτων» και φυσικά να γεννώνται δυσθεώρητα μεγάλες ανισότητες διά του φυσικού και επακόλουθου αποκλεισμού μερίδας μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Απόρροια της συνέχισης της υφιστάμενης αυτής κατάστασης θα είναι η αδυναμία των περισσότερων μαθητών της περιοχής μας να προβιβαστούν στην επόμενη τάξη λόγω μαθησιακών «κενών» μένοντας τρόπον τινά στάσιμοι στη μαθητική τους πορεία.

Η πρόταση του Συλλόγου μας, όπως αυτή εξ αρχής εκφράστηκε προς πάσα κατεύθυνση και προς πάσα αρμόδια αρχή ήταν η κίνηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη μίσθωση σχολικού λεωφορείου, με ειδικό συνοδό, κατάλληλου για την εκτέλεση των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών των σχολείων μας με ασφάλεια από και προς τις σχολικές δομές, όπως ορίζει ο νόμος.

Κατανοώντας το φόρτο εργασίας της υπηρεσίας σας, αλλά και των λοιπών συναρμόδιων αρχών, αλλά και το γνωστό γραφειοκρατικό πρόσκομμα, προτείνουμε περαιτέρω την επαναφορά της τηλεκπαίδευσης μέχρις ότου διευθετηθεί το θέμα μεταφοράς των μαθητών μας, διασφαλίζοντας έτσι ότι όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Όλως διαφορετικώς και σε περίπτωση που οι ως άνω προτάσεις μας δεν εισακουστούν, δυστυχώς πολλά παιδιά θα βρεθούν εκτός των σχολικών αιθουσών αδίκως!

Κυρία Διευθύντρια, θεωρώντας τα αιτήματα μας βάσιμα, λογικά και δίκαια και εσάς ως την πλέον αρμόδια για την επίλυση του προπεριγραφέντος προβλήματος, σάς καλούμε να λάβετε υπόψη σας την παρούσα διαμαρτυρία και να προβείτε στις κατά τον νόμο ενέργειες, να στρέψετε την πίεσή σας προς κάθε άλλη συναρμόδια αρχή, καθώς και να πράξετε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια που εσείς κρίνετε απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί μία οριστική και αποτελεσματική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.]

Σας ενημερώνουμε ακόμα ότι η διαμαρτυρία μας θα κοινοποιηθεί σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο, σε μια προσπάθεια δημοσιοποίησης των τραγικών συνθηκών που βιώνουν τα παιδιά μας.

Μετά τιμής και εκτιμήσεως,
-Οι Διαμαρτυρόμενοι και εκ μέρους αυτών το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου Σάμου

Η Πρόεδρος
Κ.Δ. Πετραλοίφη

Η Αντιπρόεδρος

Ε.Γ. Ξαγοράρη

Η Γραμματέας
Μ. Νικολάου

 

Ευελπιστούμε στην αποδοχή και στην ευόδωση των δίκαιων αιτημάτων μας προκειμένου να μπορέσουν και τα παιδιά μας να μετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση και να αρθούν οι όποιες κοινωνικές ανισότητες των «μη προνομιούχων» μαθητών των σχολείων μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Δικηγορικό Γραφείο Δημητρίου Ι. Βούρου για την καθοριστική του συμβολή και τη νομική του καθοδήγηση στον αγώνα μας για την προφύλαξη, διασφάλιση και κατοχύρωση των εννόμων συμφερόντων των παιδιών μας.

 

Σάμος, 12.01.2021
Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος
Κασσιανή Δ. Πετραλοίφη