ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

Θέμα:Επαναφορά ταχυδρομικής ατέλειας Επαρχιακού Τύπου.

 

Οι ανακατατάξεις τα τελευταία χρόνια στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο, δημιουργούν νέες δυσκολίες και εμπόδια στην επιβίωσή του.

Ειδικότερα, με τον νόμο 4487 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καταργήθηκε η ταχυδρομική έκπτωση για την ταχυδρομική διακίνηση μέχρι 400 αντιτύπων ανά έκδοση (μέσω ΕΛΤΑ), που ίσχυε επί δεκαετίες, για τα έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά), περιφερειακά και τοπικά, αλλά και κλαδικά και κυρίως έντυπα που εκδίδονται τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου ή που μπορούν να είναι μέλη της πιο πάνω Ένωσης. Σε εντελώς επιλεκτική βάση, διατηρήθηκε η ταχυδρομική έκπτωση μόνο για τις νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην εκάστοτε (κατ’ έτος) εκδιδόμενη υπουργική απόφαση του αρμόδιου για τον Τύπο και τα ΜΜΕ, στις οποίες γίνονται οι καταχωρήσεις του Δημοσίου και Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Με την παραπάνω άδικη και επιλεκτική κατάργηση της ατέλειας μέσω ΕΛΤΑ, η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο για εφημερίδες – μικρές επιχειρήσεις. Ήδη, εξαιτίας της ρύθμισης αυτής, κάποιες έχουν βάλει λουκέτο. Όσες δεν έχουν ακόμη αναστείλει τη λειτουργία τους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αφού πέρα από τις άλλες δυσκολίες (πχ εξοντωτική φορολογία) καλούνται να πληρώνουν μεγάλα ποσά για ταχυδρομικά τέλη, απαγορευτικά για την επιβίωσή τους.Η κατάσταση αυτή είναι σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων, που ασφυκτιούν οικονομικά με τον βραχνά των χρεών, της επιβίωσης, από τις πολύμορφες πιέσεις, σε βάρος της ποιότητας και σε βάρος της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Όλα αυτά δεν είναι μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή υπέρ των μεγάλων συγκροτημάτων για συγκέντρωση της αγοράς στον χώρο των ΜΜΕ. Δείχνουν τη στόχευση να συγκεντρωθεί η αγορά του Τύπου σε λιγότερα χέρια, να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες εντάσσεται και ένα πολύ μεγάλο μέρος του Περιφερειακού Τύπου.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να καταργηθεί η άδικη και επιλεκτική ρύθμιση για την κατάργηση της ατέλειας μέσω ΕΛΤΑ που είναι καταστροφική για πολλές περιφερειακές εφημερίδες.
  • Να ληφθούν μέτρα ενάντια στην υπερχρέωση και υπερφορολόγηση των μικρών επαγγελματιών (π.χ αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ), που θα δώσουν ανάσα στον Περιφερειακό Τύπο.

 

Οι βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω