Σε καλό κλίμα κύλησε η συζήτηση μεταξύ των πέντε νησιωτικών δημάρχων και του Δημήτρη Αβραμόπουλου  στις Βρυξέλλες η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο πλαίσιο της συνέχισης του διαλόγου που ξεκίνησε με την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Ελλάδα στις 20 Ιανουαρίου και έχει ως στόχο τη δραστηριοποίηση και των ευρωπαϊκών θεσμών στην προσπάθεια για εξεύρεση άμεσων και βιώσιμων λύσεων στα σημαντικά προβλήματα που έχει προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι κάνει δεκτό το αίτημα των δημάρχων για παράταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης βίζας για τους επισκέπτες από τρίτες χώρες. Επίσης δέχτηκε τα αιτήματα των δημάρχων ενώ τους διαβεβαίωσε ότι ο απευθείας διάλογος των δημάρχων με τα ευρωπαικά όργανα θα συνεχιστεί.

Οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου ζήτησαν :

 Την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά τους.

Ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσους διαμένουν στα νησιά τους.

Καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του (θεσμικών εργαλείων, ανθρώπινων πόρων, οικονομικών μέσων).

Ένα σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημίας που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει αποκομίσει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και έχει ενστερνιστεί πλήρως τους προβληματισμούς που του εξέφρασαν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών σύμφωνα με το δήμαρχο Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του από το αποτέλεσμα της συνάντησης.

 

Στις οκτώ η ώρα το βράδυ  της Τρίτης  οι πέντε δήμαρχοι θα συναντηθούν με τον  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ.