ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή Προέδρου Στον Υπουργό Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών

   Κο. Ευκλείδη Τσακαλώτο Υπουργό Οικονομικών

Κύριε Υπουργέ,

Η για πολλά χρόνια οικονομική κρίση που με ένταση βιώνει ο επαγγελματίας και η επιχείρηση στη χώρα μας οδήγησε όλους μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η απίστευτη μείωση του τζίρου, η φόρο επιδρομή αλλά και η αύξηση των εισφορών μεγάλωσαν ακόμη το πρόβλημα  Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν δίνουν το καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Στα νησιά,  όπως το δικό μας, που χτυπήθηκαν από το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες δεδομένου ότι εκτός των άλλων υπήρξε σημαντική μείωση της τουριστικής κίνησης.

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες έρχεται το ΕΤΕΑΝ και βεβαιώνει στην εφορία τα δάνεια που είχαν δοθεί στις επιχειρήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΕΜΠΜΕ) βαφτίζοντας όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες ως «μπατακτσίδες» αγνοώντας τις συνθήκες αδυναμίας που η πολλαπλή κρίση δημιούργησε.

Αυτό πρακτικά σημαίνει την οριστική εξόντωση χιλιάδων επιχειρήσεων αφού είναι αδύνατον να πληρωθούν τα δάνεια αυτά με τη πάγια ρύθμιση της Εφορίας των 12 δόσεων. Έτσι επιχειρήσεις που είχαν καταφέρει να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις του με τη ρύθμιση των 100 δόσεων χάνουν τις ρυθμίσεις τους , έρχονται κατασχέσεις και οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης  με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και πρέπει άμεσα να ληφθεί πρωτοβουλία για την επίλυση του. Μιας λύση θα ήταν να μπορεί η εξόφληση του δανείου  να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ή να μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμιση οφειλών(όπως έγινε για αντίστοιχα δάνεια των αγροτών)  με πρόβλεψη αυτό να αφορά και όσα δάνεια βεβαιώνονται εντός του τρέχοντος έτους.

Το πρόβλημα πραγματικά είναι μεγάλο και οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη καταστροφή. Είναι εύκολο να βαφτίζεις κάποιον κακοπληρωτή , όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πολύπλευρη κρίση οδήγησε σε δύσκολες καταστάσεις. Η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει σε αυτό το σημαντικό ζήτημα και όπως έκανε με άλλες επαγγελματικές ομάδες να δώσει τη δυνατότητα σταδιακής και στο πλαίσιο του εφικτού εξόφλησης των δανείων.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ