Σύντομη ενημέρωση πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 22 και 23 του μηνός στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αρχικά επισήμανε το μέγεθος των συγκεντρώσεων, ενώ στην συνέχεια τόνισε ότι η συνάντηση έγινε στο Μαξίμου τελικά, ενώ αρχικά φάνηκε ότι θα γινόταν σε διαφορετικό χώρο. Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών των νησιών  με την πολιτική της κυβέρνησης, θα πρέπει να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση των νησιών, να ελεγχθούν οι ΜΚΟ, να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες αιχμής, ενώ τόνισε για άλλη μία φορά ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τα κλειστά κέντρα.

Κλείνοντας είπε δεν γνωρίζει κάποια εξέλιξη εκτός από αυτά και εισηγήθηκε να υπάρξει συνεννόηση με τα δημοτικά συμβούλια ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του και ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος σημείωσε ότι έχει καταθέσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και περιμένει και εκείνος τις προτάσεις. Αυτό που ανακοινώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ήταν ότι με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τους δημάρχους ώστε εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και μάλιστα μπορεί να είναι κλιμακωτές.

Τα  υπόλοιπα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν τρέχοντα, πέρασαν κατά πλειοψηφία όμως αυτό το οποίο απασχόλησε περισσότερο ήταν το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο για να   περιμένουν  τις προτάσεις όλων για τα έργα. Τον λόγο στο περιφερειακό συμβούλιο πήρε και ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος αλλά και ο δήμαρχος δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Ο Γιώργος Στάντζος στην ομιλία του τόνισε ότι “έχουμε αποφάσεις τα δημοτικά συμβούλια όσον αφορά τις κινητοποιήσεις  και  περιμένουμε το επόμενο βήμα από την περιφέρεια. Οι οποίες κινητοποιήσεις σημείωσε ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη εναντίον της κυβέρνησης  αλλά θα πρέπει να απευθυνθούν και προς   την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Έκανε λόγο για πόρους, έκτακτες χρηματοδοτήσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει να διεκδικήσει η περιφέρεια αλλά και οι δήμοι τους πόρους που έχουν χάσει όλα αυτά τα χρόνια. Σημείωσε τέλος ότι πρέπει να μπουν σύνθετα κριτήρια στην κατανομή των πόρων από την περιφέρεια  για παράδειγμα στον τουρισμό  και επανέλαβε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα όπως το χωροταξικό ο βιολογικός και άλλα. Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νέος δήμος και έκανε λόγω για ενίσχυση με προσωπικό για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο δήμος δυτικής Σάμου.

Πηγή: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ