Το να διεκδικεί ένα κρασί τη δική του περίοπτη θέση ανάμεσα σε δεκαεπτά χιλιάδες(!) ετικέτες, είναι σίγουρα μια μεγάλη υπόθεση. Πολλώ δε μάλλον, να μην είναι ένα αλλά… τέσσερα!

Τα τέσσερα γλυκά μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου διεκδίκησαν δυνατά και κατάφεραν να αναδειχθούν μεταξύ πολλαπλών οίνων του διεθνούς αμπελώνα, κατά το διαγωνισμόDecanter2017.

«Ρεκόρ υποψήφιων κρασιών προς αξιολόγηση» δηλώνουν ότι είχαν οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού! Περισσότερα από 17.200 κρασιά, δηλαδή ένα ποσοστό 8% παραπάνω από το 2016, τα οποία κρίθηκαν από 219 διακεκριμένες προσωπικότητες, εκ των οποίων 65 ήταν διεθνείς MastersofWineκαι20 MasterSommeliers.

Μέσα σε αυτήν τη«θάλασσα» ετικετών και με πολύ αυστηρά κριτήρια για τις τελικές βαθμολογίες, τα κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ κατέλαβαν επάξια τη δική τουςπερίοπτη θέση ανάμεσα στα βραβευμένα του παγκόσμιου αμπελώνα.

Το γλυκό SamosNectarβαθμολογήθηκε με 90/100 και απέσπασε Ασημένιο μετάλλιο.  Ακολούθησαν με χάλκινα μετάλλια, τοSamosGrandCruμε 89/100, το SamosAnthemisμε 88/100 και το SamosVinDouxμε 87/100.  Το ξηρό «Ψηλές Κορφές» επίσης απέσπασε πολύ καλή βαθμολογία ήτοι 88/100, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια χρονιά ότι το σαμιώτικο Μοσχάτο παράγει εκτός από εξαίρετα γλυκά και  ξηρά κρασιά που κλέβουν τις εντυπώσεις με τη δυναμική τους.

 

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός μεγαλώνει συνεχώς και οι ετικέτες των κρασιών πληθαίνουν.  Το «άσπρο μοσχάτο Σάμου» που καλλιεργείται στις ορεινές αναβαθμίδες του πανέμορφου νησιού,δικαίως συγκαταλέγεται στα  καλύτερα του κόσμου πρεσβεύοντας περήφανα το ελληνικό κρασί αλλά και το μόχθο των Σαμίων αμπελουργών.