Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή περί μη μαζικών μεταφορών μεταναστών από το νησί στην ενδοχώρα.

Ο κ. Στεφανής έφτασε στην Σάμο με αεροσκάφος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη και τον υπασπιστή του και τους υποδέχτηκε ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ κ. Δημήτρης Βακεντής.

Ως γνωστό μόλις χθές ανακοινώθηκε ότι ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ορίζεται ειδικός συντονιστής για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων. Η τοποθέτηση έγινε προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των διάφορων υπηρεσιών των υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών.

Άμεσα κατευθύνθηκαν στο ΚΥΤ Σάμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία της Διοικήτριας κας Μαρίας – Δήμητρας Νιούτσικου και του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ και ο Δντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου κ. Δημήτρης Μαϊστρέλλης. Το θέμα της συζήτησης αφορούσε στη μετακίνηση μεταναστών στην ενδοχώρα όπου ο κ. Στεφανής αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να ξεκινήσει σταδιακή αποσυμφόρηση ανάλογα με τη διαθεσιμότητα στα καταλύματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Να σημειώσουμε ότι απόψε τα μεσάνυχτα (24/10) εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών  προς μίσθωση για τις ανάγκες υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών που αιτούνται άσυλο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα είναι:

1. Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από ξενοδόχους και κατά συνέπεια κενές θέσεις σε καταλύματα εκτός των νησιών;

2. Αν οι μετακινήσεις είναι στο αριθμητικό μέγεθος «100 μετανάστες την εβδομάδα», πως θα υπάρξει η πολυπόθητη αποσυμφόρηση ώστε μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα δομή μέχρι τα τέλη του έτους, να έχουν μείνει στο νησί 1.500 άτομα που θα φιλοξενήσει το νέο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού;

3. Πως διασφαλίζεται το κλείσιμο και η κατάργηση του υφιστάμενου ΚΥΤ;

4. Γιατί ανέλαβε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ευθύνες που ανήκουν σ’ ένα άλλο Υπουργείο, όταν ήδη υπάρχει υπεύθυνος Υπουργός και δύο γραμματείς υποδοχής;

5. Ποια θα είναι η εμπλοκή του Στρατού με τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής αναχώρησε τις μεσημβρινές ώρες από τη Σάμο για την Αθήνα και θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού.