Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο, έπειτα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

«Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος όπως ορίζει το καταστατικό του και την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας πάντως πως ο ίδιος θα είναι «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», είπε, προσθέτοντας πως ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και οι διαδικασίες ανανέωσης και επανίδρυσής του είναι άμεση προτεραιότητα. «Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. «Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ διπλή εντολή: Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πάντα και είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα».

«Έκλεισε ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος – Να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ»

«Είμαι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία. Απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα. Απέναντι στον εαυτό σου. Αλλά και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν. Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ, να αποφασίζω με ψυχραιμία, καθώς οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην αρχή των δηλώσεών του.

«Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο και ότι πρέπει να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο, δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ελπιδοφόρο. Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων αποφάσεων για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας, να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. Προσθέτω την ανάγκη να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσει να διαβάσει τα νέα ρεύματα της κοινωνίας» πρόσθεσε.

«Αυτές οι δύσκολες αποφάσεις αφορούν προφανώς και εμένα, πρώτο εμένα που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει» συνέχισε και αναφέρθηκε στην πορεία του κόμματος και τη διαδρομή του. «Παρέλαβα ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, το ταξίδι που κάναμε ήταν συναρπαστικό» σημείωσε. Δήλωσε επίσης «περήφανος» για όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του: «την έξοδο από τα μνημόνια, τη μη ρύθμιση χρέους, την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας».

Απευθύνθηκε τέλος σε όλους τους Έλληνες λέγοντας: «Κάποιοι χαίρεστε, άλλοι λυπάστε, τα επόμενα χρόνια όμως δεν θα είναι εύκολα για κανένας μας ό,τι και να ψήφισε». «Το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ταξιδέψει» κατέληξε.

Οι εξελίξεις έρχονται στη σκιά της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, κατά τις οποίες το κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 17,83% καταλαμβάνοντας 48 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σημερινή προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Πηγές του κόμματος ανέφεραν χθες ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του» στην Αθήνα.