Πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

Αυτός είναι ο δρόμος για το λαό των νησιών

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των νησιωτών σε νησιά αλλά και στην Αθήνα, που αποφασιστικά διεκδικούν το δικαίωμά τους στην υγεία. Οι 178 φορείς από 16 νησιά είναι ένα δείγμα από τη δύναμη που έχει ο λαός για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Η κατάσταση στις δομές υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Εκεί έχει οδηγήσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που ζυγίζουν τις ανάγκες του λαού με τη μεζούρα του κέρδους του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ.

Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από την κινητοποίηση των νησιωτών, θέλησε να υποβαθμίσει το μέγεθος του προβλήματος. Επιβεβαιώθηκε ότι η πάλη του λαού των νησιών είναι μονόδρομος για να έχουν πραγματική πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μονόδρομος είναι η σύγκρουση με την πολιτική που για το λαό αφήνει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών και για τους επιχειρηματικούς ομίλους μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας.

Το υπουργείο απάντησε ότι δεν πάνε οι γιατροί στα νησιά, ότι λείπουν ειδικότητες από την Αθήνα, ακόμα και από άλλες χώρες της ΕΕ. Δε δεσμεύτηκε πάνω στο δίκαιο αίτημα για να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις σε γιατρούς. Όσο δε συμβαίνει αυτό, θα γίνεται αντικειμενικά δύσκολο να έρχεται γιατρός, με δεδομένη την εντατικοποίηση, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς. Χώρια που είναι υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης να πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους γιατρούς όταν δεν προκηρύσσει όλες τις κενές θέσεις, όταν έχει καθηλωμένους τους μισθούς τους, όταν λείπουν στοιχειώδη μηχανήματα από τα νησιά.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγεία για όλο το λαό. Για πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων ΠΦΥ και όλων των νοσοκομείων, κόντρα στην πολιτική που συρρικνώνει τις υποδομές υγείας.

Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Ο λαός των νησιών να πάρει ακόμα πιο αποφασιστικά την κατάσταση στα χέρια του, δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις του. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται μπροστά στη 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.