ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ανακοίνωση των νέων ακτοπλοϊκών δρομολογίων για το νομό Σάμου μόνο προβλήματα και αγανάκτηση προκαλεί στους κατοίκους.

Τα καλοκαιρινά δρομολόγια αποκλείουν την προσέγγιση και στα δύο λιμάνια του νησιού με αποτέλεσμα ντόπιοι και επισκέπτες να υπόκεινται σε επιπλέον ταλαιπωρία και κόστος για να μετακινηθούν στον τόπο κατοικίας ή παραθερισμού. Αυξάνεται παραπάνω ο κίνδυνος ενδεχόμενης διασποράς του κορονοϊού λόγω συνωστισμού στα λεωφορεία για όσους δεν έχουν ΙΧ για να μετακινηθούν. Το καθημερινό πλοίο από Πειραιά δεν ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των νησιών αφού, πέρα από τα παραπάνω, από τα νησιά προς Πειραιά έχει δρομολόγια μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Για άλλη μια χρονιά μπροστά στην αυξημένη κίνηση της περιόδου βλέπουμε δρομολόγια λάστιχο με βάση τα συμφέροντα των ναυτιλιακών εταιρειών με ο,τι σημαίνει αυτό για τα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας και εν γένει την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, την εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών και την καταπόνηση των πλοίων.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στηρίξει εκ νέου τους ακτοπλόους εφοπλιστές με το πρόσχημα της ζημιάς λόγω καραντίνας. Άλλωστε σιγά – σιγά ακόμα και ο κορονοϊός «εξαφανίζεται» προκειμένου να ανέβει η πληρότητα των πλοίων. Όπως και η προηγούμενη έτσι και η σημερινή κυβέρνηση είναι ταγμένη με τα συμφέροντα των εφοπλιστών κι όχι των νησιωτών. Θυμίζουμε τις απανωτές αυξήσεις στα εισιτήρια με το τυράκι του μεταφορικού ισοδύναμου τα τελευταία 2-3 χρόνια, και την περαιτέρω περικοπή των δρομολογίων εν μέσω καραντίνας.

Στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων οι νησιώτες και οι ανάγκες τους είναι έξω από το κάδρο. Η ΝΔ προσπαθεί να καθησυχάσει κατοίκους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, που βλέπουν τη ζωή και τη δουλειά τους να πλήττονται από την αφαίρεση της δυνατότητας να μπορούν γρήγορα, φθηνά και με ασφάλεια να μετακινούνται άνθρωποι και προϊόντα. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η παρέμβαση πριν λίγο καιρό του βουλευτή του νομού αλλά και τα ευχαριστήρια προς τη ναυτιλιακή εταιρεία του δήμου Δυτικής Σάμου. Ακόμα και οι όποιες παρεμβάσεις των εκλεγμένων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων για φλέγοντα ζητήματα των νησιών μας έρχονται σε αντίθεση με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και συνολικά του λαού του νησιού. Έχουν και αυτοί ευθύνη για την κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο νησί.

Ο λαός του νησιού μας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να βγεί μπροστά. Το ΚΚΕ καλεί τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες να δυναμώσουν την πάλη για τις δίκαιες και αυτονόητες για τον 21ο αιώνα διεκδικήσεις τους για: φθηνές κι ασφαλείς συγκοινωνίες μείωση των εισιτηρίων κατά 50% –  καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με το κέντρο και μεταξύ τους. Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, άνεργους, πολύτεκνους κ.α.) – δωρεάν μετακινήσεις για φοιτητές, στρατιώτες, ΑΜΕΑ. Δουλειά με δικαιώματα και ασφάλεια για τους ναυτεργάτες.

Κανένας συμβιβασμός, κανένας εφησυχασμός

Αγώνας και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας