ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του ν. Σάμου Ελπινίκη (Πένη) Δεμερτζή και Μανώλης Κάρλας επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Καρλόβασι και είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Στυλιανό Ξανθόπουλο, τον αντιπρόεδρο του Μαθηματικού Τμήματος κ. Αντώνιο Τσολομύτη, και μέλη των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων των τμημάτων των Μαθηματικών, της Στατιστικής και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

Οι φοιτητές αναφέρθηκαν στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναφορικά με:

 • την διαμονή τους τόσο σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (υψηλό κόστος), όσο και στις φοιτητικές εστίες (κτηριακά προβλήματα λόγω βλαβών).
 • την σίτιση τους (ποιότητα και ποσότητα των δύο γευμάτων που παρέχει η φοιτητική λέσχη).
 • την μεταφορά τους από και προς τους τόπους καταγωγής (ακριβά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια) και την μη δυνατότητα μετακίνησής τους  στο υπόλοιπο νησί (έλλειψη δρομολογίων υπεραστικής συγκοινωνίας).
 • την δυνατότητα απρόσκοπτης παρακολούθησης των μαθημάτων τους (διασπορά των αιθουσών διδασκαλίας, απουσία τακτικής αστικής συγκοινωνίας για την μετακίνηση από αίθουσα σε αίθουσα, έλλειψη αμφιθεάτρου)
 • την έλλειψη στέγης και χρηματοδότησης των αθλητικών και πολιτιστικών ομάδων των φοιτητών
 • την υποβάθμιση των πτυχίων τους που πλέον θεωρούνται ισότιμα με αυτά των κάθε λογής και αμφιβόλου ακαδημαϊκής ποιότητας κολλεγίων.

Στη μεγάλη μείωση των εισακτέων  αναφέρθηκε με έμφαση ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών, αποτέλεσμα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) και των μεταγραφών και αντιπρότεινε την δυνατότητα εισαγωγής και από το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Για το συγκεκριμένο  αίτημα διαβάσαμε με έκπληξη σε δελτίο τύπου του κ. βουλευτή ότι στην συνάντηση που είχε με την Υπουργό Παιδείας παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Σάμου, απέκλεισε την συμμετοχή και δεν έδωσε καν την ευκαιρία στον πρόεδρο του τμήματος κ. Ανούση να  υποβάλλει το αίτημα και να το τεκμηριώσει.

Τέλος ο κοσμήτορας της σχολής Θετικών Επιστημών αναφέρθηκε στο πολύ οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Καρλόβασι,  εξαιτίας τόσο του σεισμού όσο και της καθυστέρησης ανάθεσης της μελέτης για την επισκευή της Εμπορικής Σχολής καθώς και της μελέτης για την   δημιουργία ολοκληρωμένου campus στα Ταμπάκικα και πρότεινε την αναγκαιότητα για την ανεύρεση και γρήγορη υλοποίηση μιας «ενδιάμεσης λύσης» που θα αφορά την αγορά ή την ενοικίαση κατάλληλων χώρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα για τα Πανεπιστήμια που παρουσίασε ο Τομεάρχης Παιδείας Ν. Φίλης στη σύνοδο των Πρυτάνεων, δεσμεύεται μεταξύ άλλων για:

 • Διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας με ταυτόχρονη αύξηση κατά τουλάχιστον 15% του διοικητικού προσωπικού.
 • Εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγης.
 • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων Μητσοτάκη -Κεραμέως για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την ισοδυναμία των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των αναξιολόγητων κολλεγίων.
 • Ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένα Τμήματα και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
 • Ψήφιση νέου νόμου-πλαίσιου με στόχο την ενίσχυση του συμπεριληπτικού, δημόσιου, ποιοτικού και δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ.

Επειδή ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα μοναδικής φυσιογνωμίας ίδρυμα που διακρίνεται για το ερευνητικό του έργο και διαδραματίζει πολύτιμο ρόλο στις νησιωτικές κοινωνίες που το φιλοξενούν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα  τις προκλήσεις της περιφερειακότητας και της πολυνησιωτικότητας, είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία τα μέτρα και τα κίνητρα που θα εξασφαλίσουν την  ειδικότερη και πληρέστερη στήριξη τόσο των φοιτητών του όσο και του επιστημονικού προσωπικού του.

Γιατί είναι αστείο να μιλάμε από τη μια για 4η βιομηχανική επανάσταση και ψηφιακή μετάβαση και από την άλλη να   μειώνονται οι πτυχιούχοι των Δημόσιων Πανεπιστημίων και να αυξάνεται η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων.

Η ολόπλευρη  ενίσχυση και στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μονόδρομος και ισχυρή δέσμευση.

Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του ν. Σάμου

Ελπινίκη (Πένη) Δεμερτζή

Μανώλης Κάρλας