Μετά την επίσκεψη  της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών στην Καλλιθέα   και της σχετικής ενημέρωσης που είχε από τον πρόεδρο κ. Παπαγεωργίου Σταύρο και τους κατοίκους αυτής, καταγράφτηκαν τα προβλήματα   που απασχολούν τους κατοίκους και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδροδοτείται από την πηγή της Μάμης, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, δια μέσου δύο συγκοινωνούντων δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 200 κυβικών μέτρων περίπου. Τους θερινούς μήνες, που αυξάνεται η ζήτηση σε νερό, παρατηρείται λειψυδρία και για την αντιμετώπιση αυτής ο πρόεδρος αναγκάζεται να διακόπτει την υδροδότηση αρκετές ώρες την ημέρα προκειμένου να περιορίσει τη σπατάλη. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σε καλή κατάσταση και οι δεξαμενές έχουν καθαριστεί πρόσφατα. Η χλωρίωση του νερού γίνεται από τον πρόεδρο. Επίσης λαμβάνονται δείγματα για εξέταση του νερού αλλά ο Δήμος δεν κοινοποιεί εγγράφως τις τιμές των αποτελεσμάτων της εξέτασης για την ενημέρωση των κατοίκων. Η κατανάλωση του νερού χρεώνεται βάσει των ενδείξεων των υδρομετρητών, πλην όμως οι λογαριασμοί ύδρευσης έρχονται στους κατοίκους με καθυστέρηση τριών ετών περίπου.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται διαμέσου αποχετευτικού δικτύου ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης, που βρίσκεται εντός του πλακοσκεπούς ρέματος, έχει υποστεί ζημιές εδώ και κάποια χρόνια και χρειάζεται αντικατάσταση. Επίσης, ζητήθηκε από τους κατοίκους η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, προκειμένου να παραλάβει τα λύματα κάποιων οικιών που λόγω υψομετρικής διαφοράς δεν συνδέονται με το δίκτυο και χρησιμοποιούν βόθρους.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία φορά την εβδομάδα, οι κάδοι δεν πλένονται ποτέ και μερικοί εξ αυτών είναι σπασμένοι. Ο πρόεδρος ζήτησε εδώ και δύο χρόνια να αλλαχθούν τρεις σπασμένοι κάδοι και ακόμη δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά του. Το χωριό παρότι δεν διαθέτει εργάτη καθαριότητας είναι σε καλή κατάσταση λόγω της προσωπικής εργασίας του προέδρου και των κατοίκων του.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού καθυστέρει σημαντικά. Στον παραθαλάσσιο γραφικό οικισμό Βάρσαμο έχουν να λειτουργήσουν οι λάμπες εδώ και δύο χρόνια. Όποιος κατέβει στο Βάρσαμο απογοητεύεται, είναι τα πάντα σκοτεινά διότι δεν ανάβει ούτε μία λάμπα. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να τοποθετηθούν μερικά επιτοίχια φωτιστικά εντός του χωριού.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφέτος δεν έγινε συντήρηση των αγροτικών δρόμων του χωριού, με τη δικαιολογία ότι έχει υποστεί βλάβη ο ισοπεδωτής (γκρέιντερ) του Δήμου. Από τα 80 χιλιόμετρα περίπου αγροτικού δικτύου, που υπάγονται στα όρια της κοινότητας Καλλιθέας, ο Δήμος μερίμνησε να συντηρήσει την φετινή περίοδο μόλις 3,5 χιλιόμετρα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Ο δρόμος προς τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Βάρσαμο έχει γίνει αδιαπέραστος από τα σπάρτα και τα νεροφαγώματα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού αδυνατούν να κατέβουν στην γραφική παραλία του χωριού τους.

Το χωριό, όσο τα σχολεία είναι ανοιχτά, διαθέτει καθημερινά συγκοινωνία. Τους μήνες όμως των σχολικών διακοπών στο χωριό έρχεται λεωφορείο μόνο μία φορά την εβδομάδα, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά χωριά της Σάμου και οι κάτοικοι το συνδέουν με την γενική εικόνα εγκατάλειψης από την πολιτεία.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η συντήρηση και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου του χωριού, διότι υπάρχουν παράπονα για δυσοσμία.

Πρόσφατα ανακαινίσθηκε το σχολείο του χωριού και δημιουργήθηκε αίθουσα νηπιαγωγείου. Τις εργασίες, παρότι ήταν υποχρεωμένος να τις εκτελέσει όλες ο Δήμος Σάμου, τις υποστήριξε σημαντικά η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, μετά από αίτημα του προέδρου και την άμεση ανταπόκριση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.

Απαιτείται η ανακαίνιση του υπάρχοντος γηπέδου μπάσκετ με συντήρηση των μπασκετών, εγκατάσταση φωτιστικών και επίστρωση βιομηχανικού δαπέδου. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης υποσχέθηκε στον πρόεδρο ότι η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μπορεί να αναλάβει τις εργασίες ανακαίνισης του γηπέδου, εφόσον ο Δήμος δεν ανταποκριθεί.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το χωριό το επισκέπτεται γιατρός μία φορά την εβδομάδα, πλην όμως ο συγκεκριμένος γιατρός δεν συνταγογραφεί, με αποτέλεσμα να παίρνει μαζί του φεύγοντας τις ανάγκες των ασθενών σε φάρμακα και να παραδίδει τη συνταγή στους ασθενείς κατά την επόμενη επίσκεψή του, μετά από μία εβδομάδα. Το ιατρείο του χωριού και ο εξοπλισμός αυτού βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Οι κάτοικοι πρότειναν να γίνουν ενέργειες ανάδειξης των παραδοσιακών εξωκκλησιών του χωριού, όπως είναι η Παναγιά η Μακρινή, η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Τριάδα και τα ασκητήρια στις πλαγιές του Κέρκη, με ταυτόχρονη ανάδειξη και αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών.

Επίσης, πρότειναν να αναδειχθεί το σπήλαιο του Μαρκουλή που βρίσκεται στην κατεύθυνση προς τον Άγιο Ισίδωρο.

 

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου ζητά από τον Δήμο να   δρομολογηθεί η αποκατάσταση των προαναφερομένων  προβλημάτων.