ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 30-10-2018 ΜΕ ΘΕΜΑ:

«ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ Δ.Υ.Ε.Π»

 

Τα δημοτικά Άνω Βαθιού και 3ο πόλης Σάμου αντιμετωπίζουν πολλά και χρόνια προβλήματα, που αφορούν κατά κύριο λόγο,  την κτιριακή τους επάρκεια, την ασφάλεια των μαθητών και ειδικότερα την πυρασφάλεια και αντισεισμική προστασία, τα ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας.

Στο δημοτικό Άνω Βαθιού όπου φοιτούν 141 παιδιά, στεγάζεται και το νηπιαγωγείο με 23 παιδιά ενώ οι αίθουσες δεν επαρκούν ούτε για το δημοτικό. Ακόμη και  η αίθουσα των δασκάλων έχει χωριστεί πρόχειρα με ντουλάπες και χρησιμοποιείται για διδασκαλία..

Τους υπολογιστές τους  μεταφέρουν από αίθουσα σε αίθουσα ενώ τα παιδιά του ολοήμερου νηπιαγωγείου τα μεταφέρουν το μεσημέρι στα άλλα νηπιαγωγεία της πόλης. Τα 63 παιδιά του ολοήμερου δημοτικού δεν έχουν αίθουσα εστίασης και τρώνε στους διαδρόμους. Υπάρχουν μόνο 4 τουαλέτες (2 για αγόρια και 2 για κορίτσια)

Σοβαρό είναι το πρόβλημα της πυρασφάλειας σε ένα κτίριο όπου κυριαρχούν οι ξύλινες κατασκευές, ταβάνια σκάλα για τον όροφο κλπ.

Σχετικά με την καθαριότητα υπάρχει καθαρίστρια η οποία απασχολείται μέχρι τις 2μμ

 

Στο 3ο δημοτικό Σάμου όπου φοιτούν 154 μαθητές και μαθήτριες, υπάρχουν 6 αίθουσες διδασκαλίας που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες, με συνέπεια οι υπολογιστές να φιλοξενούνται στο γραφείο των δασκάλων.

Δεν υπάρχει καθαρίστρια τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, ενώ τα 40 παιδιά του ολοήμερου φιλοξενούνται στις 2 αίθουσες του ισογείου στις οποίες τρώνε κιόλας αφού δεν υπάρχει αίθουσα σίτισης. Σοβαρό επίσης παραμένει και το πρόβλημα του αύλειου χώρου που φιλοξενείται -υπό αίρεση- σε οικόπεδο του δήμου.

 

Φέτος στα σχολεία αυτά έχει αποφασιστεί η λειτουργία Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Η απόφαση αυτή έφερε αντικειμενικά στην επιφάνεια και τόνισε όλες τις παραπάνω ελλείψεις και προκάλεσε την ανησυχία των γονιών. Έγιναν επανειλημμένες Γενικές Συνελεύσεις με μεγάλη συμμετοχή, στις οποίες ,( με εξαίρεση κάποιες ακραίες τοποθετήσεις που ζητούσαν την απόρριψη της υποδοχής προσφυγόπουλων στα σχολεία), οι γονείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζήτησαν και ζητούν να παρθούν μέτρα ούτως ώστε η ένταξη των προσφυγόπουλων -την οποία δεν αρνούνται – να γίνει με ασφάλεια για τα ίδια και για όλα τα παιδιά των σχολείων , όσον αφορά κυρίως ζητήματα πρόληψης πιθανών νοσημάτων και καθαριότητας των σχολείων που αντικειμενικά θα επιβαρυνθούν και πέραν του ωραρίου λειτουργίας.

Συνεπώς και με δεδομένο ότι η ένταξη των ΔΥΕΠΟ πρέπει να γίνει άμεσα,  επιβάλλεται ο δήμος να πάρει μέτρα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των 2 σχολείων.

 

Συγκεκριμένα:

  1. Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας με 2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα λειτουργίας τους έως τις 6 το απόγευμα. Να διατεθούν επιπλέον μέσα και υλικά καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων υγιεινής.
  2. Να εξασφαλιστεί η μεταφορά των προσφυγόπουλων με λεωφορείο και συνοδούς στα σχολεία.
  3. 3. Να υπάρχουν διερμηνείς που θα διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών και τη μαθησιακή διαδικασία. Να αποκλειστεί η δράση ΜΚΟ μέσα στα σχολεία, όπου την ευθύνη για όλα πρέπει να έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του.
  4. Να μεταστεγαστεί το νηπιαγωγείο Άνω Βαθιού σε άλλο κτίριο που να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
  5. Να ενισχυθούν και στα δύο σχολεία τα μέσα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας. Ειδικότερα στο δημοτικό Α.Βαθιού πρέπει να γίνει μόνωση ανάμεσα σε σκεπή και ταβάνια για να εμποδίζετε η μετάδοση της φωτιάς και να καλυφθούν οι ξύλινες επιφάνειες (σκάλες κλπ) με ειδικό άκαυστο υλικό.
  6. Να μελετηθούν και να προγραμματιστούν μέτρα και έργα για την επάρκεια σε αίθουσες, χώρους εστίασης των ολοήμερων και χώρους υγιεινής των μαθητών.
  7. Να γίνει επαρκής στατικός έλεγχος των κτιρίων και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Τα μέτρα αυτά κατά περίπτωση, ειδικότερα της πυρασφάλειας, της αντισεισμικής προστασίας και της υγιεινής, και ανεξάρτητα από ΔΥΕΠ πρέπει να παρθούν για όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου.

 

Σάμος 26-10-2018

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Κώστας Τζίχας, Δημήτρης Μαυρατζώτης, Θεανώ Σαρρηγεωργίου