ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 26 Απριλίου, αντιπροσωπεία της Ομάδας Γυναικών συναντήθηκε, ύστερα από αίτημά της, με τον Αντιδήμαρχο Μαραθοκάμπου και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας.

Τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν η ασφάλεια της καινούριας παιδικής χαράς, η ελλιπής καθαριότητα του Π.Ι.Μαραθοκάμπου, το κλείσιμο του Ταχυδρομείου, η κατακόρυφη αύξηση των Δημοτικών τελών, η υποβάθμιση και υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου καθώς και τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια του χωριού.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και υποτίμησης των σοβαρών προβλημάτων που ανέδειξε η Ομάδα Γυναικών από τη Δημοτική Αρχή, τα οποία μάλιστα έχουν προκύψει ύστερα από συνομιλίες με τους κατοίκους του χωριού, όπως έγινε χαρακτηριστικά πρόσφατα με γονείς, οι οποίοι έπειτα από την πρωτοβουλία της Ομάδας συναντήθηκαν και διαπίστωσαν “ιδίοις όμμασι” τα προβλήματα της παιδικής χαράς στον χώρο της.

Οι απαντήσεις που έδωσαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες και τα αιτήματα μας, και γι’αυτό καλούμε όλες τις γυναίκες του χωριού, νέες, άνεργες, συνταξιούχες να συσπειρωθούν στην Ομάδα μας και από κοινού να διεκδικήσουμε λύσεις προς όφελος των οικογενειών μας.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα του χωριού αλλά και την αντίθεσή μας στην πολιτική που εφαρμόζει η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και όλες οι προηγούμενες που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που επιδοτεί το κεφάλαιο και δεν χρηματοδοτεί τις λαϊκές ανάγκες σε Υγεία και Παιδεία.

Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα μας για ζωή με δικαιώματα, κόντρα σε όσους μας θέλουν απομονωμένες και ανήμπορες, με κλειστό στόμα από τον φόβο και τον τρόμο.

 

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

 

 1. Εδώ και χρόνια η Ομάδα Γυναικών παλεύει να δημιουργηθούν νέες, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές, τόσο στον Μαραθόκαμπο, όσο στον Όρμο και στον Κάμπο Μαραθοκάμπου.

Θεωρούμε πως ο ελεύθερος χρόνος και χώρος των παιδιών είναι καθοριστικής σημασίας για την υγιή  ανάπτυξή τους και πόσο μάλλον την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, όπου τα παιδιά μας είναι έγκλειστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν χάσει την επαφή με το σχολείο, τους φίλους και τους συμμαθητές τους.

Όλοι γνωρίζουμε πως με τις ζωές των παιδιών μας δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και το λέμε αυτό, διότι η παιδική χαρά έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα τοιχίο το οποίο επιβεβαιωμένα έχει πρόβλημα και χρήζει περαιτέρω ελέγχου. Αν και άντεξε στον πρόσφατο σεισμό, δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. Η πείρα μας υπαγορεύει πως τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε και να τα αφήνουμε στην τύχη τους, διότι μετά είναι αργά και δεν διορθώνονται.

Η περίφραξή της είναι ημιτελής, δεν ασφαλίζει τα παιδιά από τον δυνητικά επικίνδυνο περιβάλλοντα χώρο όπως για παράδειγμα από τα σκαλοπάτια του Γυμναστηρίου, όπου μπορεί να συμβεί σοβαρό ατύχημα. Επίσης από τον χώρο λείπουν παντελώς κάδοι απορριμμάτων καθώς και παγκάκια για ανάπαυλα από το παιχνίδι αλλά και για τους συνοδούς γονείς, παππούδες κλπ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Τη δημιουργία ασφαλών και σύγχρονων παιδικών χαρών με τις κατάλληλες προδιαγραφές, με ασφαλή παιχνίδια αλλά και με ασφαλή περιβάλλοντα χώρο
 • Την κατασκευή παιδικής χαράς σε Όρμο και Κάμπο Μαραθοκάμπου
 • Οι παιδικές χαρές να ελέγχονται, να επιδιορθώνονται καθαρίζονται με ευθύνη του Δήμου

 

 1. Βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας και θεωρούμε εγκληματικό και προκλητικό το Π.Ι.Μαραθοκάμπου να μην έχει μόνιμη καθαρίστρια, ώστε να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται καθημερινά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων του χωριού και των γύρω περιοχών.

Από το καλοκαίρι που σταμάτησε η σύμβαση της καθαρίστριας για πολλούς μήνες μετά έμεινε παντελώς ακαθάριστο. Στη συνέχεια μέχρι και σήμερα καθαρίζεται μια φορά την εβδομάδα (κάθε Παρασκευή). Είναι ευκόλως κατανοητό λοιπόν πόσους κινδύνους εγκυμονεί μια τέτοια κατάσταση, η οποία μάλιστα γιγαντώνεται λόγω της πανδημίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Την πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας για την καθημερινή, σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση του Π.Ι.Μαραθοκάμπου.
 • Την πλήρη στελέχωσή του με δεύτερο Γιατρό Γενικής Ιατρικής, Μαία, Νοσηλεύτρια
 • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις της γιατρού Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ.Καρλοβάσου και στο Νοσοκομείο Σάμου και να εφημερεύει αποκλειστικά στο Π.Ι.Μαραθοκάμπου

 

 1. Έχουμε ενημερωθεί πως το Ταχυδρομείο του χωριού μας κλείνει. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τις τραγελαφικές σκηνές του παρελθόντος, όπου εκατοντάδες φάκελοι αραδιάζονταν στην πλατεία του χωριού, όπου ο καθένας έψαχνε την αλληλογραφία του. Η αλληλογραφία καθώς και η παράδοση της σύνταξης των ηλικιωμένων, είναι σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων του χωριού και σας ρωτάμε τι μέτρα έχετε πάρει ή θα πάρετε για την παροχή υπηρεσιών του Ταχυδρομείου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Την επαναλειτουργία του παραρτήματος του Ταχυδρομείου του χωριού και την πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων και την πλήρη στελέχωσή του.

 

 1. Τα Δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί κατά 120% με αποτέλεσμα να φορτώνεται ένα ακόμη δυσβάσταχτο κόστος στην ήδη επιβαρυμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικροεπαγγελματίες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Να μειωθούν τα Δημοτικά τέλη και να φτάσουν στον παλιό συντελεστή μετά την αδικαιολόγητη αύξησή τους.

 

 1. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 • Να σταματήσει η υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών. Να επιστρέψει τώρα το Ληξιαρχείο στον Μαραθόκαμπο, να παραμείνει στη θέση της η γραμματέας της κοινότητας.
 • Να στελεχεθούν πλήρως οι υπηρεσίες καθαριότητας και διοικητικού προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

 

 1. Ο σεισμός της 30ης Οκτώβρη με θύματα δυο νεαρά παιδιά της Σάμου ανέδειξε το πρόβλημα των ετοιμόρροπων, εγκαταλελειμμένων κτιρίων στον Μαραθόκαμπο. Ο κίνδυνος μεγαλώνει, καθώς με τη λήξη της καραντίνας και την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, τα παιδιά θα κυκλοφορούν στα στενά και τις γειτονιές παίζοντας. Θα θέλαμε λοιπόν πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα, να παρθούν άμεσα μέτρα για την κατεδάφισή τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας
 • Όσον αφορά το Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου, να δοθούν άμεσα όλα τα κονδύλια για την επισκευή του, καθώς δεν θα ανεχτούμε προσωρινές λύσεις τύπου κοντέινερ να γίνουν μόνιμες.
Δεν συμβιβαζόμαστε με την πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα τον 21ο αιώνα!!